Nyhet: Celibatreglerna skärps i USA

Den katolska kyrkan i USA har gett ut nya riktlinjer för präst- och munkkandidater, berättar beliefnet (nunnor talas det inte om, åtminstone specifikt). Detta är en respons på de som kyrkan särskilt i USA har råkat ut för, nämligen skandalösa fall av präster som gör sexuella övergrepp på barn. Riktlinjerna avvisar alla kandidater som har varit inblandade i eller visar tendenser till sexuellt utnyttjande av barn. Det är bra.
Sedan börjar problemen, som jag ser det. Riktlinjerna höjer kraven på celibat genom att kräva bevis för att kandidaterna har levt i celibat i minst två år innan de börjar i prästseminariet. OK, men hur kan man bevisa en sådan sak? Bevis på sexuell aktivitet är betydligt lättare att hitta än bevis på avhållsamhet. Det skulle krävas att man har suttit i en övervakad cell 24 h/dygn i dessa två år, för att man skall kunna föra fram bevis på att man inte har haft sex.
Sedan är frågan om detta är rätt riktning att gå i. Minskar de sexuella övergreppen verkligen om celibatet skärps ytterligare? Jag håller nog inte riktigt med logiken där.
De amerikanska riktlinjerna följer också (naturligtvis) de skärpta bestämmelser som Vatikanen kom med i fjol angående homosexuellas möjligheter att bli präster. En motivering är att det vore svårt för en homosexuell att leva i den uteslutande manliga omgivning som seminariet och prästadömet är, och att celibatet är ett mindre offer för en homosexuell eftersom han inte ger upp möjligheten till hustru och barn.
Hmmm...

Inga kommentarer: