Valdag idag!

Idag väljer vi biskop!
Kl. 13.00 samlas alla elektorerna prosterivis för att rösta. En stund senare får vi (preliminärt) veta hur det har gått - om Helene har blivit vald i första omgången eller om det behövs en ny omgång om tre veckor.
Själva röstningsförfarandet är tekniskt sett det samma som i val av kontraktsprost eller prästassessor: Under kontraktsprostens ledning samlas vi, vallängden kontrolleras, de som har poströstat prickas av och så får man lägga sin röst i valurnan. Poströsterna är viktiga särskilt i domproseriet, dit alla som inte bor eller arbetar på stiftets geografiska område hör. Rösterna räknas och resultatet rings in till domkapitlet, som sammanställer alla de nio prosteriernas röster och sedan meddelar det preliminära resultatet. Det slutgiltiga resultatet meddelas när alla röstsedlar har kommit in till dk, vilket tar någon dag.
Det kan hända lustigheter också. När kontraktsprosten skickar ut kallelsen till valförrättningen ger han också instruktioner om hur poströstningen går till. Man skriver sin kandidat på valsedeln, lägger den i ett kuvert där man skriver "Innehåller NN:s valsedel i X val", och lägger det kuvertet i ett annat kuvert som postas till kontraktsprosten.
Senast vi samlades (det var i våras när vi valde assessor) hade en av de utomlands bosatta kollegerna bokstavligen skrivit på kuvertet "Innehåller NN:s valsedel"! Det gjorde att fast vi kunde gissa vems röst det var frågan om, kunde vi inte vara säkra, så den måste förkastas.
Denna gång förändrade kontraktsprosten formuleringen i instruktionerna: "Innehåller NN:s (ditt namn) valsedel..." Få se om sagda kollega förstår det bättre denna gång...

2 kommentarer:

Anonym sa...

En helt ovidkommande kommentar. Kunde inte motstå att referera en vandringshistoria från armén, där befälet instruerade rekryterna om att presentera geväret för inspektion som "alokas sen ja sen kivääri". Förstås räckte en av rekryterna fram bössan och sa "alokas senjasen kivääri, herra kersantti". Efter en del skrikande förhörde sig sergeanten om rekrytens namn och fick svaret "alokas Senjanen, herra kersantti".

Anonym sa...

OJ! Vi ska hoppas att röstningen sker med lite mera förstånd än så!