Ulcerös kolit

År 2003 blev min ulcerösa kolit, som jag kroniskt hade dragits med några år, akut och jag åkte in och ut på sjukhus hela våren. I maj blev jag opererad. Detta berättade jag i en inläggsserie i december 2007 och januari och februari 2008.

Del ett beskriver sjukdomen.
Del två talar om hur det akuta skedet började.
Del tre berättar att gastro-avdelningen inte fick bukt med koliten.
Del fyra beskriver följderna av operationen.
Del fem relaterar användningen av stomi-påsen.
Någon del sex skrev jag aldrig, trots att några avslutande detaljer blev osagda. Men nu får det nog vara.

Den som tycker att det är obehagligt med sjukdomsbeskrivningar skall inte läsa detta.

3 kommentarer:

Henrika Andersson sa...

Taskig sjukdom. Råkar ha flera fall i min bekantskapskrets.

Hanna sa...

Intressant läsning, tack för att du delar med dig! Jag har lyckligtvis inte behövt opereras men känner en i min närhet som har och det är verkligen ingen enkel sak att gå igenom.

Leif sa...

Hej Kalle,

Vår grabb, som då var åtta år, gick på kryckor på grund av inflammationer som spred sig i hans kropp, när han fick diagnosen Ulcerös kolit / Crohns sjukdom.

Vi avböjde dock medicinering innan vi provat en kostomläggning. Vi lade om till LCHF och han blev tämligen omedelbart symptomfri.

Han äter inte spannmål, potatis, ris eller majs. Ej heller margariner, soja, glutamat eller onaturliga tillsatser. Och sparsamt med socker (bara ibland enstaka chokladbitar eller hemmagjord glass). Max en eller två frukter per dag.

Han äter bara naturlig mat och det har gått bra nu under ett och ett halvt år. Vår favoritfrukost är knaperstekt bacon, äggröra med grädde som blandas med baconfettet. Jättegott och man står sig länge.

Han sövdes nyligen ner och genomgick en gastroskopi och en koloskopi. Tarmen hade läkt bra och det var inte längre aktuellt att medicinera. Han hade också bra blodvärden.

Han har sedan kostomläggningen inga magproblem alls och sprudlar av energi, är sällan sjuk, knappt ens förkyld. Han har bytt kryckor mot innebandyklubba och bordtennisracket. Senast i helgen stod han på prispallen efter en hel dags pingis. Stor skillnad mot för ett och ett halvt år, när han inte ens kunde ta sig ur sängen utan hjälp.

Kosten LCHF har gett honom en bra uthållighet och kämpaglöd, han ger aldrig upp förrän sista bollen är slagen. Verkar aldrig bli trött. Alltfler elitidrottsmän börjar gå över till denna kost som ger bra prestationsförmåga och bra immunförsvar. Björn Ferry tog ett OS-guld på LCHF.

En bekant som haft en besvärlig UC under flera år, blev både medicin och symptomfri inom ett halvår, på denna kost. Sten Sture Skaldeman berättade för mig att han hjälpt ett hundratal på samma sätt.

Det är inte farligt att sluta äta den skräpmat som skadar tarmen. Ingen större uppoffring heller, då LCHF efter ett tag är mycket godare (när sockersuget lagt sig).

Även jag äter LCHF trots att jag är normalviktig och frisk. Jag vill förbli så och det är ju också både gott och praktiskt (man blir mätt länge). Fast jag fuskar ibland.

Några bra länkar;

http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf

http://www.lagerhorn.com/pdf/uc_bok_annika_lagerhorn.pdf

http://skaldeman.se/

http://www.kost-demokrati.se/

UC är kronisk i den bemärkelsen att de drabbade inte längre tål skräpmat. Men de flesta kan bli bättre och t.o.m. helt symptomfria.

Allra bäst är förstås att sluta äta skräpmat, innan man får UC (en anledning till att jag startade "Skolupproret mot lightprodukter"). Tallriksmodellen med nyckelhålsmärkta lightprodukter är en inkörsport till IBS eller UC.

Närmare en miljon svenskar lider i det tysta av IBS (ballongmage), som ju enkelt kan kureras.

Mvh
Leif Lundberg
leif@kostdemokrati.se

PS. De flesta läkare och sjuksköterskor känner inte till detta. Kosten ingår inte i "skolmedicinen".