Biskopsvalet i domprosteriet

Nu är då biskopsvalet förrättat. Det totala preliminära resultatet kommer senare i eftermiddag, så vi får återkomma till det. I domprosteriet (alltså från Sibbo österut) blev resultatet följande:
Åstrand 15
Liljeström 13
Björkstrand 12
Perret 10
Fagerudd 9
Schmidt 2
Laxell 1
Summa 62 av 66 röstberättigade. Röstningsprocenten är alltså imponerande, men kan förstås inte jämföras med ett direkt folkval. 44 röstade på plats och 18 på förhand.
Min sagesman i Helsingfors prosteri sade att Perret fick “ruskigt mycket” röster där, nämligen 23 stycken, nästan hälften av de avgivna rösterna. Det är klart att han har varit verksam där väldigt länge, och helsingforsarna känner honom som den duktiga administratör han är, och låter det tydligen överskugga hans negativa sidor. I det sammanlagda resultatet från Helsingfors och Mellersta Nylands prosterier fick han dock bara 26 röster mot Björkstrands 28 och Åstrands 27.
Om domprosteriets resultat skulle motsvara det totala, skulle det passa mig fint. Då skulle vi få en andra omgång med Åstrand mot Liljeström, och det är en win-win-situation. Men som sagt får vi återkomma om någon timme, när det sammanlagda resultatet offentliggörs, troligen på stiftets biskopsvalssida.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Valresultatet blev katastrof låter det som enligt radionyheterna nu just.

Anonym sa...

Njaa, kanske inte katastrof. Om Björkstrand och Perret går till andra omgången blir nog Björkstrand vald. Och det är knappast någon katastrof. Då blir ju dessutom val på nytt om tre år...