Anmäld för dk!

Jag och kollegan Tomas Ray i Helsingfors har blivit anmälda för domkapitlet för våra åsikter i "homofrågan". Material som bifogas klagan är debatten i Hbl 2005-06 samt utskrifter från denna blogg och Predikantbloggen.
Medan processen pågår är det väl olämpligt att kommentera den dess mer i detalj. För den som undrar kan jag nämna att eventuella följder i detta slag av process kan vara avstängning (på viss tid eller för alltid) från tjänsteutövning eller ämbetet (alltså att jag skulle fråntas min lön resp. rätten att verka som präst), anmärkning eller - förstås - frikännande. De hårdaste straffen kommer ändå knappast i fråga i detta fall. Hoppas jag...
Ni får gärna be för mig, min kollega, anmälaren och domkapitlets medlemmar. Tack!

40 kommentarer:

Ann sa...

Är åsiktsfriheten slopad här i landet nu oxå?? Tänker på dej!

L&M sa...

Du har stått och står på barrikaderna för vår skull så om vi kan göra något gör vi det mer än gärna, våra böner räcker knappast långt men innerst inne tror vi hårt på rättvisa och alla mänskors lika värde så visst blir ni frikända på alla punkter Något annat är väl inte ens tänkbart i vårt land mera.

Husky sa...

Tråkigt att du skall råka ut för detta. Men kanske det är bra att dk tvingas säga något om vad en präst har rätt att säga och uttrycka åsikter i offentligheten, finns rätten att göra dessa ställningstaganden, som du gjort? Jag hör alltså till den kategori som tycker att det behövs flera sakliga röster av ditt slag i diskussionen. Problemet är att den sällan blir någon egentlig diskussion. Munkavlar och sanktioner uppifrån betackar jag mig för. Lycka till!

Tomas sa...

Ok, nu har jag inte följt debatten i detalj, inte alls i HBL men delvis här. Men jag undrar, nog måste väl en präst få ha vilka åsikter han vill? Vi har ju åsiktsfriket i det här landet. Om Thomas Illman får vara lärare fast han är anti-homo o. anti-Islam, så måste väl du få vara präst fast du är pro-homo (om man nu kan uttrycka det så). Hoppas att anmälan åker direkt i skräpkorgen.

Helena sa...

Jag skall gärna be för dej, din kollega, anmälaren och domkapitlets medlemmar.

Mikael Aspfors sa...

Jag ska be för dig i min aftonbön. Kärlek och kraft önskar jag dig! Kampen fortsätter!

Martin sa...

Oj nej! Jag ber!!!

Sleepygay sa...

Kamalaa! Voit olla varma, että rukoilen puolestasi!

Tor Billgren sa...

Jag ber inte. Jag är icke troende. Men jag hoppas vid all himmelskt inspirerad musik av Bach att du inte råkar ut för något otrevligt. Jag har med stort intresse följt ditt arbete här, och min beundran och gränslös.

Anne sa...

Jag förstår inte, exakt VAD har ni blivit anmälda för?? Era åsikter? Av vem? och så undrar man varför folk skriver ut sig ur kyrkan..

björn sa...

Jag blev väldigt upprörd när jag läste detta. Du är en god människa och präst och jag ska ha dig i mina böner.

Från en vän och supporter i Sverige.

Ingrid Eriksson sa...

LÄSKIGT

Anonym sa...

Mina böner har du och jag hoppas att dk ser att du inte har gjort något fel. Att det enda du predikat om är Guds kärlek och alla människors lika värde.
Det behövs fler präster som du i världen...

Anonym sa...

Kalle, din röst i kyrkan är viktig. Jag vill ha en kyrka som ser alla människors lika värde och som inte fördömmer älskande och troende människor.
Vi är många som har suttit och jublat över dina hbl-insändare, hoppas dk gör likadant!

Elisabet sa...

Jag är glad över att det finns så starka präster som du. Jag har förstått att det kan vara svårt att jobba inom den finska kyrkan. Stå på dig! Jag tänker på dig.
Elisabet

Walentine Andersson sa...

Karl, jag är inte mycket för att be men tusentals med tankar skickar jag till dig.

Du är en hjälte av sällan skådat slag och vi är många som står bakom dig!

Vi finns här!

/walentine Andersson

LeoB sa...

Vilken märklig anmälan. Klart att du ska få stödja homosexuella!

Om inte kyrkan står på de utsattas sida är den helt enkelt något annat än en kristen kyrka.
För det är väl att stå på de utsattas sida som är själva kärnan i kristendomen?
Det är väl inte att "ha rätt" eller "vara perfekt" som är det man som kristen strävar efter?

Tinnitus sa...

Har länge funderat på att skriva ut mig ur kyrkan. Nu behöver jag inte fundera mera på den saken. Det sker i morgon!!
Håll humöret uppe,dina åsikter kommer att rättvist vinna!!

Aija Salo sa...

Otroligt. Hoppas det blir något gott i denna härva i slutet. Det som du och ni gör inom kyrkan är hur viktigt som helst. Ha styrka!

Sakarias sa...

Så tycks det vara att göra något för "dessa mina minsta". Jesus var radikal, men vi får tydligen inte vara det. Passar man inte in så skall man utvisas. Hänvisar till min blogg: Tänk om kyrkan skulle vara en plats där alla kunde få finnas. Herren vare med dig!

Göran Koch-Swahne sa...

Det vore intressant att få se vad som faktiskt anförs i anmälan...

Önskar dig allt gott!

En som undrar sa...

Var är demokratin i Finland? Får man inte ha åsikter längre? Går vi mot diktatur?

L8 sa...

Jag är inte förvånad, men mycket, mycket besviken och förfärad. Det här gör mig så arg att jag saknar ord. Du har mitt fulla stöd, Kalle! Tveka inte att höra av dig om det är något jag kan göra

Guni sa...

Håhåjaja.. endel saker kan man nästan förutse i ett inte helt demokratiskt land.. många slags "Sicilien" finns också i Svenskfinland!!

Inga-Britt sa...

Håller "tummarna " för dej..bra att det finns sådana präster som du..håll ut bara vi är många som stöder dej!

Calli sa...

de e "trångt" i kyrkan... tänker på dej o din kollega. Tack för att ni finns o kämpar för framtiden *kramar*

En vän sa...

Försök hålla ut. Vi är många som stöder dig.

Linnea sa...

Olen sanaton. Joskus on vaikea uskoa että elämme 2000-luvulla emmekä keskiajalla. Taidan olla vähän huono rukoilemaan, mutta tiedäthän, että sympatiani ovat täydellisesti Sinun ja kollegasi sekä ennenkaikkea ajamanne asian puolella. Arvostan Sinua, mielipiteitäsi ja rohkeuttasi todella paljon. Voimia Sinulle ja perheellesi.

Inge sa...

Jag hoppas att du står ut och att allting oprdnar sig för dig. Jag är rädd för den trångsynta kyrkan där den allomfattande kärleken inte får plats. Om amn inte inom kyrkan och församlingen kan älska sin nästa, var kan man då göra det?
Varma tankar.

Juhani Westman sa...

Kämpa på, Kalle!
Om saltet förlorar sin sälta...
Fast med dig verkar detta inte vara någon risk.
Vi har säkert differenser, du hör till kyrkan, jag gör det inte, men det verkar som om vi var av samma åsikt beträffande fundamentalistisk fanatism.
Hör av dig om du hinner.
Jussi

anita b sa...

Mina tankar är hos dig och din kollega!
Jag tror Gud är med er och gråter över dumheten.

Anita sa...

Jag läste det imorse, det är bedrövligt, så bedrövligt. Vart är vi på väg, vi lever i västvärlden år 2007, vi har åsiktsfrihet och kyrkan borde ju stå för respekt och kärlek åt alla. Man blir så arg, så arg!! Varma tankar till dig och kämpa på!!

Thomas Illman sa...

Jahaja, välkommen i gänget ... Det här med yttrandefrihet tycks inte vara någon enkel sak. Jag kom - efter lite resonerande med mig själv redovisat på min blogg - fram till att jag tycker att du borde gå fri. Hoppas det blir så, även om jag inte delar dina åsikter om homosexualitet.

Anonym sa...

Hoppas och ber att allt går bra!

Bengt sa...

Jag ska be för dig Kalle.

Kyrkan är kyrkan och prästerna ska följa Bibeln och lära ut vad Bibeln säger. Därför är denna anmälan inte helt fel ute, om man tänker på bekännelsen och prästvigningslöftena.

Yvonne sa...

Jag ska också komma ihåg dig, din kollega, anmälaren och domkapitlets medlemmar i mina böner.

Kalle af sa...

Jag vill tacka alla kommentatorer för ert stöd som värmer hjärtat! Dessutom vill jag säga följande:

Tomas:
Tyvärr är den inte i skräpkorgen. Domkapitlet är tvunget att utreda frågan. Ingen skugga faller på dem för det.

Anne:
Ditt sista konstaterande slår huvudet på spiken.

Walentine:
Du gör mig generad…

LeoB:
Man skulle ju tycka det…

Tinnitus:
Jag beklagar att du vill skriva ut dig. Om du går till pastorskansliet och gör det, så har du möjlighet att berätta varför. Kanske sådan feedback kan förbättra situationen i framtiden. Eller så inte...

En som undrar:
Nej, det tror jag inte. Detta är nog undantaget som bekräftar regeln. Fast varför det ska drabba just mig...

Guni:
Förstår inte riktigt ... är det maffian du syftar på?

Inge:
God fråga, minsann!

Jussi:
Tack, det ska jag. Just nu är det lite hektiskt...

Thomas Illman:
Tack för det! Att vi inte delar åsikt i frågan är klart, men detta är inte rätt sätt att bedriva debatt. Det torde vi vara ense om.

Anonym sa...

Även om jag själv är ateist så måste jag bara sända en massa pepphälsningar till dig!

Stödjer dig till 100 %

Maj Tuomela sa...

Kalle,
jag fick höra om saken via god vän. Jag är nu i London hos barnbarnen och vill tacka dej och Tomas för att ni två präster i tjänst vågar stå för era människovänliga åsikter med risk för avstängning. Önskar mej också en kyrka som i Jesu anda ser alla människor som värdefulla utan att man först måste stänga av sin sexualitet. Att påstå att det är onaturligt att leva som homosexuell när man är det är som att säga att det är onaturligt att skriva med vänster hand om man är vänsterhänt.
En liten minoritet av konservativa har nu monopol på att tolka bibeln på sitt sätt - dvs genom att läsa den ordagrant utan att beakta hur Jesus vill att vi skall förhålla oss till vår nästa. Det är deras sätt att förstå bibeln som tycks ha tolkningsföreträde eftersom vår kyrka inte ännu har tagit steget ut och gett de homosexuella en möjlighet att få välsignelse för sitt varaktiga parförhållande.
En kyrka i framtiden kan inte vara en kyrka som utesluter människor som lever i kärlek till varandra även om dessa är av samma kön. Vi vet så mycket mer om världen och människan än på Paulus' tid. Med nästankärleken som ledstjärna kan man gå i Jesu fotspår när bibeln ger förlegade anvisningar som speglar okunskap om sakförhållanden.
varma hälsningar

Lars Arnell sa...

Gratulerar Kalle!

Du är en viktig kämpe för Guds rikes utbredande, genom din kärlek till Gud och din kärlek till medmänniskor!

Lars Arnell
öppet homosexuell präst i Svenska kyrkan