Österbottniska biskopsvalskommentarer

Både Jakobstads Tidning och Vasabladet kommenterar biskopsvalet idag.
JTs artikel Fyra kandidater favoriter inleds med en lite lustig formulering (olycksfall i arbetet, antar jag):
Henrik Perret, Bo-Göran Åstrand, Gustav Björkstrand och Helene Liljeström. De fyra namnen nämndes då JT frågade elva lekmannaelektorer i Jakobstadsregionen om det förestående biskopsvalet i Borgå stift.
Tio av de utfrågade angav vem de stöder. Eftersom det finns 236 lekmannaelektorer och lika många präster som förrättar biskopsvalet, kan man inte dra några större slutsatser av vad nio elektorer i en region anser.
I sak är detta ju sant, men varför denna nedräkning - elva, tio, nio ...?
Den första som intervjuas är en av medlemmarna i Helene Liljeströms valmansförening. Hon uttrycker ganska precis min åsikt:
Birgitta Irjala i Jakobstads svenska församling stöder Helene Liljeström som är kyrkoherde i Sibbo svenska församling.
– Kvinnor bör ha samma chans som män till den här posten. Liljeström är en mycket duktig präst. Jag har hört henne predika och jag tror hon har ett ganska starkt stöd. Även de uttalanden Helene Liljeström gjort i Kyrkpressen visar att hon är en klok kvinna, säger Birgitta Irjala.
Samtidigt understryker Irjala att hon inte har något emot de andra kandidaterna. Exempelvis är kaplan Bo-Göran Åstrand i Jakobstads svenska församling en mycket god kraft.
Så intervjuas de övriga elva-tio-nio-hur många de nu var, och åsikterna fördelar sig så att Björkstrand får tre röster, Perret likaså tre, Åstrand två och Liljeström en, med en (ännu) blank. Motiveringar fanns det också, så läs artikeln. Den blanka rösten motiverar sig så här:
Karin Saarukka från Nedervetil församling säger att hon är 80-90 procent säker på vem hon stöder. Men eftersom hon inte ännu bestämt sig definitivt vill hon inte nämna något namn.
Viktigt är dock att biskopen har en kristen värdegrund och att biskopen är en kristen röst i det offentliga rummet.
Biskopen bör även vara bra på finska språket eftersom svenska intressen inte bara kan skötas på svenska i detta land.
Karin Saarukka tycker diskussionen kring biskopsvalet handlat om marginella saker. Frågan om hur kyrkan skall vara närvarande i människornas vardag har fått mindre utrymme.
– Vår kyrka borde vara lite som den katolska kyrkan i Polen på 1980-talet. Det var en kristen röst som folk lyssnade på. Kyrkan bör också ta avstånd från nyliberalismen, säger Karin Saarukka.
Jag undrar vilken biskopskandidat som inte skulle ha en kristen värdegrund. Men det är kanske en definitionsfråga - ”om du inte anser som jag är du inte kristen”?
I Vbl är rubriken Moget för biskopsval.
Utmärkande för de utfrågningar och debatter som hölls i början av veckan var den avspända och gemytliga anda som rådde mellan de sju kandidaterna. Inga skarpa undertoner kunde registreras. Också kandidater med klart olika teologiska utgångspunkter kunde konstruktivt backa upp varann.
Det betyder inte att det inte finns klart olika biskopsalternativ för landets svenska stift. Också regionalt är spridningen stor.
[...]
Debatterna visade att de flesta av kandidaterna är beredda att åtminstone till en viss grad ifrågasätta rådande strukturer inom kyrkan. Det är en viktig grundinställning. Kyrkliga strukturer är inga självändamål. Klartänkthet som ger impulser att banta ned den rejäla kyrkobyråkratin är högst välkommet.
[...]
Ett närmare studium av kandidatlistan kan resultera i olika resonemang. Två av de starkare kandidaterna – Helene Liljeström och Henrik Perret – måste betraktas som överraskningar om de blir valda. Liljeström för att hon i så fall skulle bli den första kvinnliga biskopen i Finland. I sig är det inte särskilt dramatiskt i den protestantiska världen, men Borgå stift kommer knappast att ta chansen att bli banbrytare i vårt land.
Kvinnosynen torde i motsatt riktning bli utslagsgivande även för Perret. Att han för egen del inte accepterar altargemenskap med kvinnliga präster är en sak som gör att han, trots en försonlig attityd, knappast kan mobilisera en majoritet av de 472 valberättigade bakom sig.
Utgående från ett ganska valtekniskt resonemang har den person som avancerar till andra omgången tillsammans med någon av de två ovan nämnda mycket stora chanser att bli ny biskop. Enligt en Yle-enkät från förra veckan leder Åstrand med 16,5 procent. På andra plats knappt före Perret och Liljeström ligger Björkstrand med 13,4.
Det kan även ligga nära till hands att det är biskopsvalets österbottniska kandidater som går till finalomgången. Det är fullt möjligt eftersom det regionala tänkandet spelar en ganska underordnad roll i detta val.
Allt detta klarnar på onsdag. Missa inte kvällens debatt i TV2 och FST5 idag måndag kl. 20:35 i programmet FST Debatt! - när sju blir en.

Inga kommentarer: