Björkstrand vs. Perret

Gustav Björkstrand och Henrik Perret är som känt de återstående biskopskandidaterna - finalisterna, om man så vill. Hittills har biskopsdebatten varit rätt artig, men nu tycks det ha skett en förändring. Radionyheterna sade idag (och tyvärr har jag inte lyckats hitta det på webben) att Björkstrand hade gjort ett uttalande om att valet av Perret till biskop skulle leda till en våg av utskrivningar ur kyrkan. Han har helt rätt, men jag är lite överraskad av att han verkligen vågade säga det. Perret var säkert inte så nöjd.
Vi får se vad senare nyhetsrapportering säger.
*
Följande meddelande inflöt: Elektorer, präster och andra intresserade av biskopsvalet har ett gyllene tillfälle att ännu hinna bekanta sig med finalisterna i biskopsvalet: Gustav Björkstrand och Henrik Perret.
Stödgrupperna för kandidaterna tillsammans med Kyrkpressen och lokalförsamlingarna anordnar samlingar med Gustav Björkstrand och Henrik Perret enligt följande tidtabell:
tisd. 26.9 kl. 19.30 i Församlingshemmet, Ö.Tullg. 6, Lovisa
onsd. 27.9 kl. 19.00 i Församlingshemmet, Karleby (serv. 18.30)
torsd. 28.9 kl. 19.30 i Lärkkullas auditorium, Karis
sönd. 1.10 kl. 18 i Domkyrkoförsamlingens festsal, Eriksg. 3, 2 vån., Åbo
Dessa är tänkta som tillfällen där i första hand elektorerna (lekmän och präster) och även övriga intresserade har möjlighet att ställa frågor till kandidaterna.
Det är viktigt för alla att närmare få lära känna kandidaterna. En av dem är Borgå stifts nästa biskop.
*
Också i TV-programmet SALT medverkar kandidaterna. SALT sänds på söndagar kl. 17.45 i FST och TV1.
24.9 (repris: 27.9 kl 20:20 i FST5) medverkar Henrik Perret och
1.10 (repris: 3.10 kl 19:30 i FST5) är det Gustav Björkstrands tur.
Observera förresten att det senare i höst utlovas ett avsnitt med "homopräster som kommer ut". Det vill jag nämna med tanke på ett tidigare inlägg om saken här på min blogg.
*
aktualitetsprogrammet Obs! hemsida kan man rösta om vilkendera kandidaten man helst vill se som biskop. Resultatet är lite oroväckande just nu (23.9.06 kl. 22.39): av 230 avgivna röster har Perret fått 59% och Björkstrand endast 41%. (En tidigare omröstning gällde frågan "Skall kvinnoprästmotståndarna få hållas?", och den fick många intressanta kommentarer.)

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter intressant det där.