Nyhet: Kristen sionism fördöms av kyrkor i det Heliga landet

Reuters och Washington Post skriver 31.8.06 under rubriken Holy Land churches attack Christian Zionism, att ledarna för de katolska, lutherska, anglikanska och syrisk-ortodoxa kyrkorna i det Heliga landet har skrivit en gemensam deklaration där de fördömer den kristna sioniströrelsen. Deklarationen anklagar rörelsen för att stöda rasism och ändlöst krig. ”Den kristna sionismens program avslöjar en världsbild där evangeliet identifieras med en imperialistisk, kolonialistisk och militaristisk ideologi.”
Många kristna sionister är konservativa evangelikaler i USA, som ser judarnas återvändande till Israel som en uppfyllelse av Guds löften till Gamla testamentets patriarker. Deklarationen är ett tecken på en allt starkare kamp mellan denna rörelse och de huvudsakligen palestinska kyrkorna i det Heliga landet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant urval samfund. Undrar hur aktiva dessa samfund i allmänhet var när det gällde att fördöma nazismen på 1930-talet?

Kalle af sa...

En retorisk fråga, antar jag, så den kräver inget svar.

Anonym sa...

Israel är Judarnas land, det är inget snack om saken. Kalla det sionism eller vad som helst.

Går man på landet "palestina" pratet, så har man inte läst på tillräckligt om historia.

Bort med alla nasister från Israel, och runt om kring dom, då först blir det fred.

Jag är sionist, just för att jag tror på vad Bibeln säger. Men tror man inte på den, och väljer och vrakar vad man vill lita på, så blir man antisemit ganska snart.

Det ser man i dagens kristenhet, mer och mer.