Bloggintervju

Jag var på arbetsintervju idag. Bland mycket annat ställde de frågor om bloggen. "Tänker jag blogga också om jag får det jobb jag söker? Kan jag sköta jobbet om mina åsikter upplevs kontroversiella av dem jag ska samarbeta med?"
Jag blev överraskad. Får man fråga sådant i en anställningsintervju?

17 kommentarer:

Anonym sa...

Din öppenhet skrämmer dem.. Såg du annars tv-prgrammet om svenska kyrkans många "prickar" vad gäller arbetsrelaterade anmälningar.. Det var intressant, men väldigt invecklad ledningsstruktur.. Med en organisation med dryga 800 underordnade organisationer är det bäddat för många missuppfattningar. Kan inte vara lätt att vara biskop heller för en "salig" röra.

Anonym sa...

Det visar ju att bloggen är ganska viktig också, eftersom de så specifikt frågade om den. Jag läser in en önskan om att du skulle sluta blogga om du får jobbet, hoppas att jag läser fel.

Anonym sa...

Jag är inte alls överraskad utgående från mina erfarenheter

Anonym sa...

Det är klart man kan blogga om sitt jobb, men man behöver ju inte sätta ut detaljer. Personliga bråk och dylikt är inte lönt att ta upp. Jag förstår deras oro och misstankar om att baktala. Samtidigt har man ju rätt att uttrycka sig.

Anonym sa...

Den här kommentaren är inte till Kalle.. Utan till dem som intervjuade honom!!

Alltså: Till alla kyrkans män och kvinnor som läser detta! Kalle är en värdefull ambassadör för kyrkan. En budbärare som vi här på bloggen vill höra mera av.. för han når fram ofta! I en organisation bör det finnas många olika begåvningar. Ni behöver absolut en sån som Kalle! Det tror jag vi är många som tycker..

Anonym sa...

Synnerligen intressant! Vad jag sett av din blogg så har du ju inte nu heller bloggat specifikt om ditt nuvarande jobb, undrar exakt vad det är som bekymrar dem...

Petter Ö sa...

Jag håller med övriga, håll hårt i ditt bloggkall. Din blogg är ett gott förråd också för den som tycker annorlunda på en hel del punkter.

Petter Ö sa...

Ja, förresten, får man fråga sådant i en anställningsintervju? Det får man nog, för att lära känna den man intervjuar, men knappast som ett underlag för att anställa ngn.

Anonym sa...

Jodå, man får ju fråga vad som helst i en arbetsintervju. Fråga fertila kvinnor eller ensamstående föräldrar bara! De facto är de väl rädda för din öppenhjärtlighet? Bloggen är dessutom ny och skrämmande för bloggare har ju makt?! För dig själv gäller det kanske att hålla isär jobb och privatsfär, dvs man får inget skriva om jobbet!

Anonym sa...

Sku säga att det är en knivig fråga. Orsaken till den kan vara flera. En av orsakerna kan vara att det i ditt kommande arbete inte får ingå bloggande i arbetstiden. Eftersom du är klädd i din yrkesdräkt på bloggen kan man få den uppfattningen att du bloggar å tjänstens vägnar på tjänstetid. Och det är kanske inte passande i den nya tjänsten.

Kalle af sa...

Min grundfråga kvarstår: FÅR man fråga sådant? Man får inte fråga om religion eller politik - hur är det med detta?

Bitte och Husky:
Ja, men jag har inte direkt bloggat om mitt jobb i församlingen. Det enda jag nu minns att jag har skrivit om är domkyrkobranden (vilket ingen torde ha annan åsikt om än jag, tror jag) och domprostvalets besvärsrumba. Mycket annat som jag kunde ha skrivit om har jag medvetet hållit inne med, också sedan det har kommit i tidningarna.

Guni:
Kalle svarar: Tack för det!

Inge:
Att man frågar vad som helst är inte samma sak som att man skulle få fråga vad som helst - om barnalstring m.m.

Anonym sa...

Och så har du ju bloggat rätt så hårt i biskopsvalsfrågan, men du har ju lungnat ned dig betydligt. Som någon påpekade borde det ju så småningom inrättas en blog-prästtjänst. Kanske ditt nya jobb kan utvecklas till en sådan?
Orsaken att man frågade är säkert rumban kring Illman och hans homofoba blog. Du sa väl att du skulle fortsätta?

Anger inget längre namn, men du vet vem jag är, hoppas jag. Annars får du väl stryka den här kommentaren såsom varande anonym.

Anonym sa...

Biskopsfrågan skulle ju ha gått oförmärkt förbi för de allra flesta.. om du Kalle inte skulle ha nyanserat bilden litet och låtit oss fundera och debattera och minnas.. Så ingen har då förlorat på dina inlägg. Allra minst kyrkan!! Så det så..

Anonym sa...

Tänker du fortsätta jogga om du får det jobb du söker ... Jag har nyligen gjort anställningsintervjuer och frågat dem som sökte vad de gör på sin fritid. Alltid skapar det en bild av vem som söker ett jobb i den arbetsgemenskap man har ansvar för. Men visst är synen på bloggandet just nu lite färgat av Thomas Illman-caset, där många verkar vara rädda för att bloggen är nåtslags Jekyll & Hyde-fenomen, där folk bloggar såna tillspetsade saker som de inte vågar stå för i sin andra offentliga roll. Jag känner dig inte, Kalle, så väl, men jag utgår ifrån att du är den du är i alla lägen. "Kan du sköta jobbet om dina åsikter upplevs kontroversiella av du jag ska samarbeta med?" Det är ingen märklig fråga i en anställningsintervju. "Tål du stress?". "Kan du hålla fast vid visioner trots motstånd?". Osv. osv. - - Lycka till med det jobb du söker!

Kalle af sa...

Alf:
Jaha? Kan du komma med exempel?

Gudrun:
De kastade fram tanken på en tematisk blogg om det som tjänsten handlar om. Den skulle naturligtvis ingå i arbetstiden i så fall...

Carola:
Jag betvivlar att det nya jobbet (om jag ens får det) har en sådan potential.

Guni:
Tack - igen!

Erkki:
Nja... de som intervjuade mig känner mig sedan många år tillbaka, och har nog redan en bild av vem jag är som person, t.ex. just att jag alltid strävar efter att vara mig själv. Men tack för välgångsönskningen!

Anonym sa...

Nu när jag läser om din intervju minns jag att det var nån gång i våras när jag frågade dig om det finns nån finsk eller finlandsvensk blogg som liknar Granskning Svenska Kyrkan. Oj, det var en farlig fråga...;)

Anonym sa...

Alltså... Det borde ju i princip vara olagligt att fråga sånt? Vi HAR ju rättighet att uttrycka oss och sånt?