Tutu talar ut

Ärkebiskop Desmond Tutu, vinnare av Nobels fredspris för sin insats mot apartheid i Sydafrika och för sin aktiva roll i helandeprocessen efter apartheidregimens fall, har gett en intervju till BBC. Han fortsätter där sin kamp för de svaga.
Tutu menar att den anglikanska kyrkan hade visat prov på en sällsynt homofobi under dispyten om huruvida Gene Robinson skulle tillåtas bli biskop. "Om Gud, som dessa människor påstår, vore homofob, skulle jag inte tillbedja honom," säger han.
Desmond Tutu menar att de som påstår att homosexualitet är ett val har fel. "Det är perverst att påstå att en människa väljer sin sexualitet. Man måste vara galen om man väljer en livsstil som utsätter en för så mycket hat. Det är som att säga att man väljer att vara svart i ett rashatarsamhälle."
Sydafrika är ett av de första länder (och det enda i Afrika!) som har gått in för könsneutrala äktenskap. Detta är säkert en naturlig följd av erfarenheterna under apartheid-tiden: sydafrikanerna vill tydligen ta avstånd från diskriminering i alla former. Vilket Tutu ju ger uttryck för i det sista citatet ovan.
Intervjun sänds tisdag 27.11.07 kl 20.00 GMT på BBC Radio 4.
Källor:
Desmond Tutu: Jag skäms för kyrkans homofobi (Dagen 18.11.07)
Tutu Blasts Anglicans Over Gay Feud (365gay 18.11.07)
Desmond Tutu skäms för kyrkans homofobi (Antigayretorik 18.11.07)
"Homofobi är främlingshat" (Ud-Din 18.11.07)
Gött, Tutu! (En farlig tanke 18.11.07)
Tutu om kyrkans homofobi (Ny kejsare 18.11.07)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Han är bra han, Tutu.

Anonym sa...

och i så fall, till signaturen "en dam försvinner" så är det således likaställt att säga att "Gud är bara Gud" :-)