W.W.J.D.

Helsingfors kyrkliga samfällighet, alltså de lutherska församlingarna i hufvudstaden, lanserar nu på fredag 16.11.07 en treårig kampanj kallad Tro, Hopp och Kärlek.
Kampanjen har redan på förhand fött en del förvånade och upprörda känslor, bl.a. p.g.a. den skjorta som finns på bilden (hämtad från Uusi Suomi). Två män ligger till sängs med varann och undrar vad Jesus skulle göra i deras situation. Att texten är på engelska, inte finska, har dessutom fått en del purister att reagera.
Dessutom har en del förment respektlösa formuleringar på affischer och annat material (som att kalla Jesus för "Jesse") fött reaktioner.
Tanken bakom kampanjen är förstås god. Helsingfors är det område i landet där utskrivningen ur kyrkan är kraftigast och medlemsprocenten i församlingarna som lägst - det torde t.o.m. finnas områden där mindre än hälften av befolkningen hör till kyrkan. De traditionella formerna skaver för många, och därför gör man den här imageputsningsattacken.
Frågan är bara om det räcker eller om det är det som man borde göra. Kanske det vore viktigare att se över också innehållet i "produkten", inte bara förpackningen?
Hur allvarligt står Helsingforsförsamlingarna bakom budskapet på skjortan?

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag förstår inte varför vår lutherska kyrka ska vara så arma luddig i sina uttalanden och ställningstaganden. det filosoferas och diskuteras in i det oändliga... då Jesus så klart sa att "ja ska vara ja och nej ska vara nej". hmm.

Kalle af sa...

Visst är det frustrerande ibland. Det är ju bara det att om man ska säga "ja" eller "nej" till något, så måste man först ha reda på om det är "ja" eller "nej" som är rätt. Och det är inte alltid så enkelt.

Fast ibland stöter man på sådana som inte vill låta fakta påverka de heliga teorierna. Och då är det förstås betydligt enklare...
Jag säger alltså inte att du skulle höra till den gruppen.