Kom alla och februari-valen

För några veckor sedan noterade jag här på bloggen att det blir flera kyrkliga val i februari. De viktigaste på högre plan än lokalt är kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalen. Där är prästlistor på gång, vet jag (mer om dem när de är officiella), men lekmännen bör också (naturligtvis) aktivera sig.
Därför vill jag påminna om Kom alla -rörelsen. Dess hemsidor har information om de nu aktuella valen, och det finns ett slags upprop att printa ut för den som vill (pdf-fil här). Där står bl.a.:
Tidsbundna människosyner, världsbilder och levnadsregler hör inte till trons grundsanningar, betonar rörelsen Kom alla [...] Rörelsen vill samla alla reformvänliga människor med öppet hjärta som vill kämpa för en kyrka som koncentrerar sig på sin egentliga uppgift och skapa försoning mellan oliktänkande kyrkliga grupper. Rörelsen vill bidra till kyrkans medlemsantal igen börjar öka.
Beslutsfattandet i kyrkan bör vara öppet, kräver rörelsen. Diskrimineringen av kvinnliga präster bör upphöra. De som hör till sexuella och könsminoriteter bör hälsas välkomna i församlingarna. Man bör respektera de lösningar i livet som har gjorts av frånskilda, samboende och ensamma. Det materiella goda bör delas med de fattiga i vårt eget land och i hela världen. [...]
Rörelsens verksamhet sker i huvudsak via nätet. Man hoppas att budet sprids på gräsrotsnivån. Man kan bekanta sig med rörelsens program på webbplatsen http://www.tulkaakaikki.net/ och om man så önskar underteckna programmet och ansluta sig till postningslistan.
Som präst kan jag naturligtvis inte själv engagera mig i lekmännens val. Kontaktperson för Borgå stift är Ulf Särs, och de finska stiftens kontaktpersoner finns också omnämnda på hemsidan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant! Låter som jag då jag brukar säga Jesus säger: "Kom till mig, alla..."

Kalle af sa...

Det är väl det som de anspelar på.