Rankinen avstängd

I våras vägrade kaplan Jari Rankinen i Vammala vid två tillfällen (25.3 och 22.4.07) att delta i en gudstjänst tillsammans med en kvinnlig pastor. För detta blev han anmäld för domkapitlet i Åbo ärkestift.
Ett antal kvinnoprästmotståndare skrev i våras ett upprop om saken. Jag tog upp frågan här.
Nu har domkapitlet fattat beslut i saken. Rankinen avhålls både från sin kaplanstjänst och från prästämbetets utövande i tre månader. Dk har beaktat att Rankinen handlat medvetet och övervägt och att han har gjort det upprepade gånger. Å andra sidan har han inte tidigare dömts till disciplinstraff.
En präst kan enligt domkapitlet inte vägra att utföra sitt arbete med hänvisning till teologiska övertygelser. Detta är en viktig markering, som säkerligen kommer att få ett slags prejudicerande effekt - även om domkapitlen i de olika stiften är rätt självständiga i förhållande till varann.
Rankinen är för tillfället tjänstledig från sin kaplanstjänst och verkar som militärpastor vid de finländska FN-trupperna i Afghanistan. Straffet träder i kraft först när han återvänder till Vammala. Om Rankinen överklagar beslutet, skjuts naturligtvis verkställigheten upp.
Domkapitlets beslut
Kvinnoprästmotståndare avstängd (YLE 21.11.07)
Rankinen erotetaan kolmeksi kuukaudeksi (Kotimaa 21.11.07)
Ajatuksia tuomiokapitulin päätöksestä - Jari Rankinens kommentarer på sin blogg 21.11.07
Finländsk kaplan avstängd i tre månader (Kyrkans tidning 22.11.07)

Inga kommentarer: