Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu (f. 1931 Klerksdorp, Transvaal, Sydafrika)
Efter att ha arbetat som lärare studerade han teologi och blev prästvigd i den anglikanska kyrkan 1960. Han verkade i Storbritannien 1962-66 och 1972-75.
Som den första mörkhyade personen var han 1975-76 Dean (domprost) i Johannesburg och 1986-96 ärkebiskop av Kapstaden, vilket också innefattade ställningen som primas över den sydafrikanska anglikanska kyrkan. Han har även varit biskop av Lesotho och generalsekreterare för den sydafrikanska motsvarigheten till Ekumeniska rådet.
Tutu mottog Nobels fredspris 1984 för sin kamp mot apartheid. Han är gift och har fyra barn.
Tutu är en aktiv och engagerad människorättsaktivist. Han bidrog kraftigt till apartheidsystemets fall i Sydafrika, men också till läkande av såren genom att han var ordförande i den s.k. sanningskommissionen. Vidare har han tagit ställning i rättvisefrågor som berör både Afrika och den övriga världen. Exempelvis kritiserar han Robert Mugabe, Zimbabwes diktator, vilket är ovanligt bland afrikanska ledare, och har också uttalat sig mot Indonesiens annektering av västra Nya Guinea.
Under de senaste åren har konflikten om homosexualitet inom den anglikanska gemenskapen har blossat upp i och med att den öppet homosexuelle Gene Robinson år 2003 valdes till biskop av New Hampshire, USA. Tutu har aktivt tagit ställning i denna fråga och jämfört homofobi med apartheid och rasism. Därmed fortsätter han på sin linje att stå upp för de svaga.
Källor:
Wikipedia, art. Desmond Tutu
Inlägg på denna blogg: Nyhet: Tutu kritiserar Williams för undfallenhet, Tutu keeps up the good work, For many of us ...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack och lov finns det ingen Apartheid mer, men istället blev det inte riktigt så som man hade tänkt sig. Sydafrika är ett otroligt rikt land, ekonomiskt, men de pengarna slösas enormt bort av bland annat politiker i regeringen och andra oärliga korrumperade medborgare. Vita universitetslärare hotas av svarta studeranden om läraren vill sätta in disciplin, till exempel att uppsatser skall lämnas in i tid. En väninna, lärare vid ett universitet, blev nyligen nerskuffad för trapporna i universitetet av ett gäng svarta studeranden. Orsak: hon krävde att de lämnade in uppsatser i tid och sade att hon drar bort 20% av vitsorden om de inte skärper sig. Hon blev anklagad för rasism. Stackars Sydafrika, det har gått åt skogen.

Anonym sa...

Tyvärr är det den fattiga svarta befolkingen som lider mest. En minister i regeringen slösade förra året (2006)bort motsvarande ca. 2 miljoner euro i "socialiserande", till exempel i restaurangbesök.

Anonym sa...

Min man har blivit välsignad av Desmond Tutu :)

Anonym sa...

Ja det är utmärkt att Tutu kritiserar Zimbabwes regim för där har det gått helt åt skogen.

Mikael Åhman sa...

Caroline:

Menar du på fullaste allvar att Sydafrikas största "ras"-relaterade problem numera skulle bestå i att gäng av svarta studenter av lättja och ovilja falskeligen anklagar vita lärare för rasism? Att alla vita medborgare helt plötsligt blivit *jättejämlika* i huvudet och att alla svarta medborgare som påtalar kvarvarande rasistiska strukturer i Sydafrika ljuger?

ANC-regeringen skulle dessutom, om jag förstår dig rätt, "slösat" bort 2 miljoner euro, som kunnat användas till bättre saker för den fattiga (mestadels svarta) befolkningen. Det är möljligt, men skulle alltså den förra (apartheid)regeringen gjort sig känd för stora välfärdsprojekt för den fattiga delen av befolkningen? För att aldrig ha betalat ett resturangbesök med skattemedel? Du tror inte att anledningen till att den svarta befolkningen lider i Sydafrika har något att göra med arvet efter apartheidregimen? Du tycker inte att även en ANC-regering kanske kan få lov att bjuda utländska statsöverhuvud på middag, som all världens övriga regeringar brukar göra? Gäller specialregler för ANC?

För övrigt: Hade (det vita) Europa gett tusan i den koloniala ockupationen av nuvarande Zimbabwe hade inget "gått snett" där över huvud taget.

Anonym sa...

Nämen snälla Mikael. Du misstolkar helt avsiktligt det jag skrev. Du måste bo i Sydafrika för att förstå hur det ligger till. Naturligtvis led den svarta befolkningen under Apartheidregimen, och inte bara den svarta, utan också "the coloured" och indierna. Därför anställer man folk idag på grund av hudfärg. Därför finns BEE (Black Economic Empowerment), vilket betyder att en viss procent svarta skall anställas i din firma, om du har en. Tyvärr har det också lett till att folk hamnat på höga positioner, inte på grund av kompetens, utan just på grund av hudfärg. Skulle man avskeda en svart chef som sitter mest på kaffe eller en anställd som ringer för tusentals euro i månaden på firmans bekostnad, kallas det rasism. Förstår du vad som hänt?

Anonym sa...

Nej, det är helt underbart i Zimbabwe. 80% arbetslöshet och 1700% inflation.

Anonym sa...

Det var ministern för fängelserna som slösade bort 2 miljoner euro på bland annat restaurangbesök. Sades det i tv-nyheterna. Dessutom lär man ska kunna bota Aids med lök och rödbeta, enligt hälsoministern. Detta sades också på nyheterna.

Mikael Åhman sa...

Caroline, jag påstår inte att Zimbabwe inte har några problem. Jag påstår att problemen är en konsekvens av (det vita) Europas koloniala ockupation. Att skylla allt på President Mugabe är att göra det lätt för sig. Det är att se stickan i grannens öga före bjälken i det egna…

Och jag påstår inte att ANC-regeringen skulle vara felfri. Jag påstår att detta nitiska felfinnande i allt vad ANC-regeringen gör eller inte gör, i praktiken innebär att många människor använder olika skalor för att värdera ANC, jämfört med apartheidregeringen. Det är själva definitionen av hyckleri…

Vad gäller den så kallade ”omvända rasismen” i Sydafrika behöver jag inte bo där för att kunna känna igen det jag kallar aristokratins klagovisor. Den sången har följande 4 verser:

1 En grupp, definierad efter kön, hudfärg, sexuell läggning, whatever, har under lång tid blivit diskriminerad och förtryckt.

2 Ett stort antal människor, som själva inte ingår i denna grupp, lever sina liv i lycka och välstånd utan att lyfta ett finger mot orättvisorna.

3 Genom ihärdig politisk kamp får slutligen den förtryckta gruppen till en ändring av sakernas tillstånd. Samhället börjar ta problemen på allvar och vidtar åtgärder för att uppnå verklig rättvisa. Positiv särbehandling, empowerment, och liknande strategier initieras.

4 Nu – exakt nu – när de priviligierade gruppernas orättvisa förmåner hotas på riktigt behagar den tidigare aristokratin börja prata ”rättvisa.” Nu – först nu – är dessa människor varma anhängare av formell likabehandling och därför motståndare till de initierade åtgärderna.

Exakt samma sång sjunger många män i Sverige, nu när kvinnor börjar kunna ta plats i bolagsstyrelser, fackliga styrelser och i riksdag/regering. Endast min goda uppfostran förhindrar mig att säga rent ut vad jag anser om de som sjunger aristokratins klagovisor…

Anonym sa...

Mikael, apartheidregimen kan inte ses som en ursäkt för vad som händer i Sydafrika just nu, då har det ju inte skett en förändring. "Ge tillbaka" metoden är ingen lösning. Många gömmer huvudet i sanden och leker "struts-leken", ännu fler reagerar på situationen i landet (bland annat på hopplösa korrumperade institutioner, detta kommer ideligen fram i tv-nyheterna, radion och tidningarna) och riktigt många har flytt landet (hjärnflykt), över en miljon av landets befolkning pga arbetslöshet och mycket stor kriminalitet (Sydafrika ligger på andra plats i världen efter Colombia). Om du åker genom landsbygden förstår du kritiken, de pengar som egentligen borde användas för att hjälpa befolknigen (byggandet av nya skolor, anskaffningen av bussar) hamnar i andras privata fickor. Folk borde ju få åka buss från ett ställe till ett annat, inte stå liftandes i timmar vid vägkanten! Sydafrika är kontrasternas land, största delen av befolkningen bor i skjul gjorda av plåt och annat skräp. Om du bodde i Sydafrika skulle du märka efter en tid att det inte är lätt som vithyad att få jobb, definitivt inte statliga jobb, och allra minst som vithyad man.

Anonym sa...

Mikael, det du inte vet är att det än idag finns rasism - mellan svarta. De rika svarta mot de fattiga svarta. Nu vet du det. Och befolkningen i landet (INTE bara vithyade) känner nog riktigt bra till problemen, som jag skrev tidigare tas detta varje dag upp i medierna. Många problem i Afrika är delvis orsak av kolonialismen, men man kan inte skylla på det i all evighet.