Kvinnliga präster och jämlikhet

Kajsa skrev i en kommentar på L8:s blogg:
Det som du och många andra inte verkar förstå är att kvinnoprästfrågan inte handlar om jämställdhet, utan om att mannen och kvinnan fått olika uppgifter av Gud. Skulle det vara så, är det inget som vi som människor kan gå och ändra på. Jag vill poängtera att jag inte är kvinnoprästmotståndare, men kan ändå i viss mån förstå hur Perret & co tänker. Det kan ju du också försöka göra. Åtminstone lite grann.
Den genomsnittliga mannen är större och (fysiskt) starkare än den genomsnittliga kvinnan, som i gengäld har lättare att föda barn än en man. Genom att skapa oss så, gav Gud oss olika uppgifter i en tid då fysisk styrka var avgörande. Det är den inte längre. Vilken kvinna som helst kan med hjälp av någon maskin göra tyngre arbeten än vilken man som helst klarar av med bara händerna.
Vi män har genom historien utnyttjat skillnaderna mellan könen till att ta makten över våra kvinnor. Jämställdhet är ett påfund som fanns hos Paulus ("...inte längre ... man eller kvinna..."), men som sedan begravdes djupt. Efter att kyrkan blev en maktinstitution var det slut. Kvinnan hade rätten att bli frälst, men inte att inkräkta på manliga privilegier i denna värld. Det fanns bara några få undantag till detta; den heliga Birgitta kan nämnas.
Mannen och kvinnan har av naturen olika uppgifter i samband med förökning, men annars finns det ingenting som måste vara könsbundet, utan olika uppgifter, yrken o.s.v. får variera individuellt - och bör tillerkännas samma samhällsbyggande värde. Olika individer behöver inte ha samma uppgift för att vara jämlika.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker kvinnoprästernas vara eller icke vara har blivit ett överdimensionerat samtalsämne. Klart att det måste redas ut förstås. Inom frikyrkorna är detta inget problem. Jag tycker att kyrkan i stället borde fokusera mera på det centrala i sitt budskap; att hjälpa människor till en levande tro som fungerar i vardagen. Inte så mycket på kyrkobyggnader och yttre ritualer.
En bra dag önskar jag dej Kalle.

Anonym sa...

Speciellt sista meningen i ditt inlägg är otroligt enkelt och bra uttryckt, jämlikhet handlar inte om att göra exakt samma saker. Bra inlägg! Tack!

Anonym sa...

Du är en bra karl, du Kallekarl :)

Anonym sa...

Tänk att vi var först med rösträtten för kvinnor i Finland. Man skulle inte tro det idag, när en manlig präst måste förklara för kvinnor vad jämställdhet är. ;)Jämlikhet och jämställhet är iofs olika saker. :) Håller helt med att det är endast barnafödande (och amning) som sätter de biologiska gränserna. I övrigt är allt socialt inlärt. Har svårt med när folk börjar prata om vänster hjärnhalva och höger hjärnhalva som ett orsakssamband kring manligt-kvinnligt. Det finns inga som helst vetenskapliga bevis på något sådant. Det är också förlegat i andra sammanhang som konstnärlighet eller musikalitet. Vi människor vill kanske ha olika myter som skapar ordning och trygghet. Kanske den generationen vi lever i nu kom i kläm när det gäller könsfrågor. Vi vet att det inte kommer att ske något revolutionerande under, inom vår livstid, beträffande jämställdhet och rasism. Vi tar bara ett litet steg i taget framåt. Varje steg är viktigt.

Anonym sa...

Tack Kallevännen!

Anonym sa...

Äntligen! TACK :) Jag hoppas att många läser detta inlägg.

Kalle af sa...

Bianca:
Tack detsamma! :-)

Ingela och L8:
Varsågod bara!

Anne:
Oj! Tack!

Icebell:
Ett steg i taget, precis. Det är viktigt att minnas när man blir frustrerad ibland över hur långsamt det går.

Pia:
Tack för det! ... Vad menar du med "äntligen"?

Anonym sa...

Att någon fick ord på mina tankar.

Kalle af sa...

OK, då förstår jag.

Anonym sa...

Du är en klok man du! :) tack!

Anonym sa...

Måste nu bara påpeka att det att mannen är fysiskt starkare ingalunda är irrelevant nuförtiden även om det finns maskiner av olika slag. Inom t.ex. byggnadsbranchen är ju männens antal överlägset bara på grund av att kvinnor i medeltal inte skulle klara av den fysiska ansträngningen.

Gud har de facto gett oss olika uppgifter, men varför skulle det ha någonting med tiden att göra? Jag måste hålla med Kajsa om att jämställdhet inte har någonting att göra med vilka uppgifter vi fått. Är det svårt att föreställa sig att Gud KUNDE ha skapat oss så? Borde vi inte vara tacksamma för att Gud skapat oss till män och kvinnor och acceptera och rent av upphöja skillnaderna mellan oss?

Kalle af sa...

Så slutsatsen av ditt exempel är, att eftersom byggnadsbranschen är fysiskt ansträngande, så kan kvinnor inte bli präster?

Anonym sa...

Och lika var och är Jesus i en "städerskas", i ett föräldralöst barns" och/eller i en "modersmålslärares" form. Även om dessa till det yttre bara är yrken, så kärleken gör inga skillnader.

Anonym sa...

Det var nog ingen slutsats, ursäkta om jag uttryckt mig klumpigt, utan bara en kommentar på det du sade om att det inte längre är avgörande att mannen är fysiskt starkare.

Men mina frågor kvarstår, är våra uppgifter tidsbestämdda och är det oöverkomligt svårt att föreställa sig att vi kunde ha blivit givna så olika uppgifter?