Präster med osäkert öde

Evangelical Lutheran Church in America (ELCA), vår systerkyrka i USA, kämpar liksom så många andra kyrkor med sin inställning till homosexualitet och till homosexuella. Vissa "homopräster" har blivit avkragade (såsom Bradley Schmeling i Atlanta), medan andra har blivit prästvigda nästan (men förstås inte bara) p.g.a. att de är öppet homosexuella (såsom Dawn Roginski i San Fransisco).
Vid ELCA:s kyrkomöte i augusti var det över åttio lutherska präster som "kom ut", alltså meddelade offentligt att de är homosexuella, för att ge tyngd åt förslaget att det obligatoriska celibatet för homosexuella skall slopas. Förslaget gick inte igenom, men kyrkomötet rekommenderade att biskopar och andra ansvarspersoner skall utöva återhållsamhet när det gäller disciplinära åtgärder mot pastorer som lever i stabila homosexuella partnerskap.
The New York Times publicerade igår (25.11.07) en artikel med rubriken Gay Pastor in the Bronx Could Lose Her Collar (tack, Per, för tipset!). Den behandlade en av de åttio, Katrina D. Foster vid Fordham Evangelical Lutheran Church i Bronx i New York. Hon lever tillsammans med en annan kvinna, och paret har en femårig dotter. Pastor Fosters biskop, Stephen P. Bouman, följer kyrkomötets rekommendation, men han går i pension snart, och vad hans efterträdare gör är omöjligt att förutspå. Vidare vet man inte heller vad den arbetsgrupp som kyrkomötet tillsatte kommer att rekommendera, eller vilka beslut följande kyrkomöte fattar år 2009, så situationen för de åttio är minst sagt osäker.
Modigt gjort av dem var det ju hur som helst!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fråga: Är vissa mäns könsorgan speciellt avpassade för att införas i andra mäns ändtarmar för att där alstra barn ?
Ja eller Nej ?

Med den empiriska och vetenskapligt grundade frågeställningen vill jag veta om man verkligen tror på Darwinismens teori om evolutionen eller ej ?

Ja eller Nej ?

Om Ja; så är då införandet av vissa mäns könsorgan in i andra mäns ändatarmar nogot som då borde fungera såsom barnalstrare.

Om Nej; så är då införandet av vissa mäns könsorgan in i andra mäns ändtarmar ICKE fungerande då det gälla alstrande av avkommmor, det vill säga, barn.

Hur man än vrider på saken, är detta ej en normativ naturlighet i enlighet med Darwins lära om arternas uppkomst utan står i direkt strid med den samlade empiriska vetenskapen både vad gälla teori samt praktik om arternas fortlevnad.

Vilken del stöder då Kalle, vetenskapen eller Religionen Kristendom som Kalle de facto företräder. Båda de olika lägren talar ju MOT att homosexualitet äro en apart beteende som ej ligga i vare sig vetenskapliga genomlysningen vad gälla arternas fortlevnad ej heller vad gälla Kristendomen.
Ty enligt vetenskapen fungerar ej homosexualiteten i naturen varför den då ej äro naturligt förankrad, ej heller inom Kristendomen som ser den precis som den empiriska vetenskapen, homosexualiteten perverterar skapelsen / naturen, varför den äro onaturlig och ej normativ det vill säga normal.

Nå vem skall nu då ifrågasätta hela den empiriska vetenskapen, så även den av religionen baserade utepekandet av detta såsom en perversion ??

Vem sätter sitt rykte såsom seriös och förnuftig person på spel genom att påstå något sådant ? Vem sätter sin akademiska heder och ära i pant visavi denna vetenskapligt empiriskt baserade fråga?

Tacksam för offentligt svar !

Mvh.
Lars Erik Bergqvist

Kalle af sa...

Jag har bloggat om saken redan tidigare.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/01/naturlig-homosexualitet.html

http://hbt-bibeln.blogspot.com/2007/08/skapelsen-1mos-1-2.html