Flera kyrkliga val i februari

Februari 2008 verkar bli en riktig valmånad. Först väljer Ingå församling en ny kyrkoherde åt sig 3.2.08, så följer det efterlängtade domprostvalet här i Borgå 10.2.08, och dagen därpå följer stiftsfullmäktige- och kyrkomötesval.
Det största av dessa är naturligtvis det sistnämnda. I vår kyrkas alla nio stift förrättas valen samtidigt, och eftersom kyrkomötet är det högsta beslutande organet inom kyrkan, torde det valet tilldra sig en del massmedialt intresse. Från Borgå stift väljer vi fyra lekmän och två präster att representera oss.
Stiftsfullmäktige inleder nu sin andra verksamhetsperiod, och är alltså ett rätt nytt organ. I Borgå består det av fjorton lekmän och sju präster.En av lekmännen representerar Åland.
Båda dessa organ väljs på fyra år, alltså för perioden 1.4.08-31.3.12. Nu pågår jakten på lämpliga kandidater, och listorna skall vara inlämnade till domkapitlet senast 17.12.07. Se domkapitlets cirkulär 899 (17.9.07) för detaljer.
Vad det gäller kyrkoherdevalet i (den tvåspråkiga) Ingå församling i västra Nyland, går det till så här. Församlingens tf kyrkoherde Monica Heikel-Nyberg (som förresten medverkar på Predikantbloggen) förrättar högmässor på bägge språken 13.1.08 och hennes motkandidat, tf kyrkoherden i Norra svenska församlingen i Helsingfors Torsten Sandell, gör likadant en vecka senare. Valet förrättas 3.2.08.
Här i Borgå är vi själaglada att äntligen få träda till val av domprost! Då Allan Franzén föll bort från kandidatlistan, har de tre återstående likvärdiga chanser att bli valda. Enligt den preliminära tidiabeller ser det ut som följer: Lars Junell provpredikar 13.1.08, Bror Träskbacka en vecka senare och Mats Lindgård ytterligare en vecka senare, 27.1.08. Två veckor därefter, 10.2.08, förrättas så själva valet. Det är tänkt att den nya domprosten kunde tillträda 1.4.08.
Med tanke på alla de svängar som långdansen hittills har haft, vill jag nog ändå se det innan jag tror det ...

Inga kommentarer: