L&M:s insändare i JT

Följande insändare publicerades i JT 3.3.07 och fick avsluta den (vad jag har förstått) tidvis hätska debatt om homosexualitet som har pågått där. Jag publicerar den här på bloggen med behörigt tillstånd.
En gång till

Innerst in handlar det alltid om samma sak: viljan att eliminera, eftersom någon inte passar in i ens världsbild. Det finns bara olika grader. Någon vill "bota" homosexualiteten. Någon vill hålla på med förolämpningar och hets och använda sin tro som ursäkt, vilket flera än en gång har lett till självmord hos offren. Någon vill hitta en gen, eftersom det då kunde vara enklare att hindra "fel" slags människor från att bli födda. Någon vill slå, någon vill döda. Någon hittade på gaskammare. Fast det låter drastiskt - ja, det handlar om samma sak, alltid. Och det borde människorna lära sig att reagera på i tid, eftersom om man tiger och ser på, deltar man i att förstöra någons liv.
Vi kommer aldrig att godkänna att det skulle vara rätt att diskutera oss (varken personligen eller som människogrupp) och vår rätt att finnas och älska varandra samt vår rätt till jämställdhet i samhället på det sättet [Joakim] Förars och hans likasinnade gör. Inte heller torde vi ha någon som helst skyldighet att komma med vetenskapliga bevis på att vi får vara de vi är.
Vi kan inte sluta beundra logiken i handlingen, när man får stort sätt skriva vad som helst om homosexuella - jämförelser med pedofiler, knarkare och mördare har vi ofta fått vara med om - och skriverierna godkänns och tas in i tidningens spalter. Man får dessutom säga vad som helst om oss på diverse bloggsidor samt även i riksdagen och från predikstolen.
Gärna vill vi se att ni, bästa människor, byter ordet homosexuella till mörkhyade, romer eller vänsterhänta och fortfarande accepterar samma stil. Det är inte tillåtet, det vet vi. Man ska inte behöva höra eller läsa att man har fel färg från vissas synvinkel.
Men när det handlar om homosexuella, är det alltid bara fråga om åsikter och yttrandefrihet. Även om vi med namn får påpekanden på insändarspalterna om att vi vägrar att godkänna att vi skall "botas" från det vi skapats till, är det m.a.o. fortfarande tillåtet?

Leena och Marina Furubacka

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra skrivet! (Hej Leena och Marina!). Tack Kalle för att Du lade insändaren hit.

Anonym sa...

Frid över alla som vill vara de som de är satta till att vara. Frid över Förars och hans lakejer. Använder sällan storordet frid men nu känns det rätt. Är så innerligt trött på homodebatten som gör sån skada åt alla håll. Men ändå måste den fortgå för att förändra och förskjuta värdegränser - där är såna som L&M och du beundransvärda. Själv har jag på nåt sätt gett upp - likgiltighetens tröghet är förändringars största fiende.