Frågespalten VIII: Gud och Allah

MiA kom med följande fråga till Frågespalten:
Under morgonens läsande av Sydsvenskan snubblade jag över en fråga som ställts till biskopskandidaterna i Lund: Är Gud och Allah samma gud? Svaren varierade från "Ja, det är ganska självklart" till "För svår fråga". Och de svåra frågorna har man ju lärt sig att med fördel kunna ställa till dig! Något för frågespalten?
Hedrad över att få de svåra frågorna vill jag försöka besvara denna. Svaret är i grunden enkelt: "Ja och nej." Lite kött på benen kan ändå vara av nöden.
Ja: Gud är en och densamme. Allah är inte ens något separat egennamn, utan bara det arabiska ordet för "Gud", som används också av arabisktalande kristna. Gud är en person som existerar oberoende av om vi tror på det eller inte, och vars egenskaper är de samma oberoende av vad vi tror om dem. Alla monoteistiska religioner (judendom, kristendom, islam och deras "ättlingar") tillber samme Gud, även om deras åsikter om honom emellanåt varierar stort.
Nej: Våra tolkningar av Gud är väsensskilda. Vi människor har tolkat våra gudsupplevelser längs så olika linjer att olika religioner har uppstått. På en del punkter är t.ex. kristendomen och islam på samma spår, men på andra (t.ex. Jesu ställning) skiljer de sig markant från varann.
Svaret på frågan "Är Gud och Allah samma gud?" beror alltså på hur frågan skall tolkas, nämligen på om det som frågas efter är en reell person eller en teologisk konstruktion.
Uppdatering: Jag behandlade temat på nytt 25.5.08.

42 kommentarer:

Anonym sa...

Var står du och din kyrka i den här frågan? Jag tycker att kyrkan skall ha en klar linje. Det finns så mycket flummeri i den här världen ändå som gör oss förvirrade.

Kalle af sa...

Vad är flummigt i detta? Jag förstår inte. Jag försökte vara klar.

Anonym sa...

Mina grå hjärnceller tycks tydligen inte fungera riktigt idag. Läste din skrivelse en gång till. Är det så att ni/du mer lutar åt nej, fast ja också finns med på ett hörn? Jag menade att VÄRLDEN flummade, inte kyrkan. Men den behöver ändå få till det lite tydligare. Man får inte allt så tydligt framfört i såna här korta skriverier.

Anonym sa...

PS Jag menade att det var MINA kommentarskriverier som var korta.

Anonym sa...

Jag tror att Gud är densamme/a, oberoende av trosinriktning. Det finns bara en Gud.

Petter Ö sa...

"...Gud är densamme/a, oberoende av trosinriktning...", man skulle lika gärna kunna säga "världen är densamma, oberoende av världsåskådning"?

MiA sa...

Det förklarar svaret från en av kandidaterna i Lund: Gud kan inte stängas in i en religion.

Anonym sa...

Ja, men är Gud en person? En Han med egenskaper? Jag tycks aldrig få ihop det här fast jag försökt hela mitt liv. "Det är bara att tro" säger en kompis.

Anonym sa...

Är det inte begreppet "en högre makt" som förenar religionerna, vad man sen kallar "Honom" är en annan sak...

Anonym sa...

För att få klarhet i detta med "gud" så är Allah namnet på Islams Gud(Il).
Judendomens och Kristendomens Gud(El) har namnet Yahweh.

Sen är det också konstigt att det pratas om tolkning om vem som är Gud.
Gud(El) med namnet Yahweh talade själv till profeterna och sa sitt namn så att det inte skulle gå att ta miste.
Det samma säger Muhammed att Gud(Il) med namnet Allah gjorde till han.

Om Islam skulle ha samma Gud som Judendomen och Kristendomen har så blir det väldigt stora problem!

Allah i koranen vill utrota specifikt "bokens folk" det fill säga kristna och judar.

Frågan blir till dig Kalle, vem vill döda judarna och dom kristna i Bibeln?

Kalle af sa...

Bengt, jag upprepar: Allah är det arabiska ordet för "gud". Precis som det svenska ordet, används det som egennamn av både judar, kristna och muslimer (när de talar arabiska, förstås). Att det arabiska ordet används i svenskan för att försöka skapa en skillnad mellan Gud och "Allah" är ett populistiskt retoriskt trick utan grund i verkligheten.

Koranens Gud vill specifikt beskydda "bokens folk" och dhimmi har genom tiderna haft en beskyddad om än underordnad plats i det muslimska samhället.

Att säga att Gud är djävulen tycker jag nog har en viss smak av hädelse över sig - inte sant, Bengt? Kanske bäst att undvika sådana uttalanden?

Kalle af sa...

Nanine och MiA:
Så är det. Att våra tolkningar av honom varierar är inte hans fel.

Mysterium:
Utan att närmare veta vilka problem du har på det här området har jag svårt att komma med något svar. Jag tror att Gud är en person (inte nödvändigtvis "Han", men i alla fall).
Din kompis' råd är bra om det fungerar, men rätt enkelspårigt är det ju nog...

Ingela:
Inte helt entydigt. Det finns ateistiska religioner också - renlärig buddhism, t.ex.

Anonym sa...

Det är inte lätt att vara präst. :) En stor och svår fråga som många tvistar om. Allt beror på ur vilket perspektiv man betraktar frågan. Dessutom har man också personliga uppfattningar i en sådan fråga.

Anonym sa...

Är det inte lite snävt att kalla gud en person?
På det sättet blir ju guden mer eller mindre en projektion av människan.
fats det är ju som jag själv tror, "In the beginning man created God"

Kalle af sa...

Icebell:
Att vara präst är inte lätt alla gånger, det är sant. Men ett intressantare arbete kan jag knappast tänka mig!

Otis:
Om Gud (med stort G!) har skapat människan till sin avbild, är det naturligt att båda är personer. Om det har skett tvärtom, som du säger dig tro, gäller samma sak. Oberoende är den ena en "projektion" av den andra. Det som utesluts är olika former av panteism. Är det snävt att inte vad som helst kan vara sant på en gång? Kanske det. Så är det så då.

Anonym sa...

Kalle!

- "Bengt, jag upprepar: Allah är det arabiska ordet för "gud"."

Nej, så enkelt är det inte. Il är gud på arabiska, på samma sätt som El är det på hebreiska. Allah är en gammal hednisk mångud som stammarna i arabiska länder tillbad. Eller menar du att Islams Gud gömmer sig och inte vill tala om vad han heter? Varför gör han det? Finns det flera gudar som gör samma? (Ta inte "den namnlösa guden" i Bibeln som exempel)

Faktum är att muslimer själva säger att, Allah är den enda guden.
tex.
"ALLAH THE ONE AND THE ONLY GOD"
"Allah is the name of the "One and Only God."

- "Koranens Gud vill specifikt beskydda "bokens folk" och dhimmi har genom tiderna haft en beskyddad om än underordnad plats i det muslimska samhället."

Hör du hur det låter? Du menar att en och samma gud skulle förtrycka sina lärjungar och samtidigt inte förtrycka sina andra lärjungar?
Det där är riktigt snurrigt, tolkningar är farliga. Kan du hänvisa till vilken sura som säger att en muslim ska beskydda bokens folk?

Och du Kalle, Koranen och Haditerna förespråkar dödande av Judar och kristna. Enligt muslimernas texter ska Jesus(Isa) själv komma och döda oss kristna och judar för att vi inte tagit emot Allah. Vi tog emot Yahsua och hans Fader Yahweh. Det är Hans Namn vi tror på, inte Allahs.

Kom inte med sådana förklaringar att det handlar om tolkningar "om Gud". Det är lika fina historier som att säga att Paulus egentligen var Jesus.

Tolka inte så fruktansvärt mycket, läs vad som står istället.

Om Yahweh säger till dig Kalle;
"Homosexualitet är en styggelse".
Då är det en styggelse.


Om Allah säger till Mohammed;
"Bokens folk ska dödas, jaga dom tills du inte finner dom mer."
Då ska man döda bokens folk till man inte finner dessa mer.
Muhammed löd Allah och dödade många av bokens folk under sin levnadstid.

Dödar muslimer bokens folk idag?
Ja, dom som tror på Allah.

Allah är inte den Judiska eller den Kristna Guden. Gud vill inte döda sina egna, det är bara en absurd tanke!

Mat 12:25 "Men han förstod deras tankar och sade till dem: "Vart rike som har kommit i strid med sig självt bliver förött, och intet samhälle eller hus som har kommit i strid med sig självt kan hava bestånd."

Anonym sa...

Obs! Bengt sprider förfalskade citat... "Bokens folk ska dödas, jaga dom tills du inte finner dom mer." är inget annat än ett illasinnat falsarium.

Kalle af sa...

En anonym kommentator har lämnat en mycket intressant kommentar om Bengts korancitat. Eftersom den är anonym följer jag dock min egen regel och publicerar den inte innan kommentatorn lämnar sitt namn.

Anonym sa...

Korancitatet är helt enkelt ett illasinnat falsarium.

Petter Ö sa...

Bengt, tolka inte så mycket...

"Allah", på vilket sätt detta ord relaterar sig till andra gudsnamn, ibland avgränsande och ibland angränsande, liknar problematiken kring ordet "Gud". Detta ord är ett germanskt ord som alltså kan försöka beteckna både Gud och andra gudar. Men ordet i sig (vare sig det skrivs med stor eller liten bokstav) står inte i direkt relation till vår Gud. I Nya Testamentet används ordet theos (jmfr. guden Zeus, en español un dios), och som begrepp betraktat står "Gud" och "Allah" lika nära "Theos", eller för den delen "YHWH" eller "EL". Jag talar inte om lingvistiska eller språkhistoriska relationer, utan om våra aktuella relationer till dessa ord. Snarare än att en gång för alla försöka avgöra om stor eller liten bokstav (som om det var bosktaven vi trodde på!), måste vi försöka berätta vem Gud är.

"Gud" är inte ett begrepp att begripa, Gud är ett ord att lära känna.

Mvh

Anonym sa...

Det var inget citat från koranen, har inte påstått detta. Jag skrev, "Om Allah säger till Mohammed;" Inte Allah sa.

Det kunde visst tolkas så att min illustration stod i koranen och det ber jag om ursäkt för.


Det samma gäller:
"Om Yahweh säger till dig Kalle;"

Men jag kan givetvis lägga upp suror från koranen och haditerna som säger "trevliga" saker om att man ska döda judar och kristna, om det är någon som är intresserad? Börjar med en sura ur koranen.

"4:89 They long that ye should disbelieve even as they disbelieve, that ye may be upon a level (with them). So choose not friends from them till they forsake their homes in the way of Allah; if they turn back (to enmity) then take them and kill them wherever ye find them, and choose no friend nor helper from among them"

Judar och kristna ska man inte ha som vänner, men det räcker inte, man ska döda dessa vart man än finner dom.

Jag uppmanar också att söka lite på nån sökmotor och se med egna ögon om vad som står i koranen och haditerna. Om vem Allah egentligen är osv, särskilt kristna borde göra detta så att man inte blir förd bakom ljuset.


Men Kalle, vad tycker du om detta i Koranen då?

"4:48 Lo! Allah forgiveth not that a partner should be ascribed unto Him. He forgiveth (all) save that to whom He will. Whoso ascribeth partners to Allah, he hath indeed invented a tremendous sin."

Vi kristna som tagit emot Jesus blir alltså dömda som värsta syndarna av denne Allah, vi blir aldrig förlåtna! Hur går det ihop med Yahweh som sa att han skulle sända sin Son, Messias?

"2:65 And ye know of those of you who broke the Sabbath, how We said unto them: Be ye apes, despised and hated! 2:66 And We made it an example to their own and to succeeding generations, and an admonition to the God-fearing."

Apor, bespottade och hatade. Som exempel för genernationerna.

"5:51 O ye who believe! Take not the Jews and the Christians for friends. They are friends one to another. He among you who taketh them for friends is (one) of them. Lo! Allah guideth not wrongdoing folk"

Oj, judar och kristna är inte bra att ha att göra med.

"5:53 Then will the believers say (unto the people of the Scripture): are these they who swore by Allah their most binding oaths that they were surely with you ? Their works have failed, and they have become the losers."

Oj, losers är vi också.

"5:72 .....Lo! whoso ascribeth partners unto Allah, for him Allah hath forbidden paradise. His abode is the Fire. For evil-doers there will be no helpers."

Oj, vi ska brinna i helvetet också.


Tror du verkligen, Kalle, att det är samma "gud" som vi kristna tror på?

Jag läser en hel del i koranen och haditerna för att jag är intresserad av varför det är så mycket våld i muslimska länder. Varför muslimerna skriker om dödande av judar idag, att dom är apor och om oss hemska kristna.

Men jag måste säga att jag började läsa i dessa skrifter just pga att kristna(!) präster sa att det är samma gud som vi tillber. Vilket är helt absurt om man läst själv och inte lyssnat på andra.

Anonym sa...

Bengt: Hm, jag är inte intresserad av munhuggning... Det finns citat i Koranen som talar om likheterna mellan Bokens folk och de som talar om skillnaderna. Grundläggande är dock att man måste läsa dem i sitt sammanhang. I din upprördhet blandar du dessutom hej vilt mellan citat om de som framhärdar i förnekande av Gud och dem som handlar om skillnaderna inom Bokens folk.

Glöm ej heller inte att arabiskan i allmänhet och Koranen i synnerhet använder ett metaforladdat språk för att uttrycka abstrakta förhållanden. Detta bör inte tas som intäkt för profana argument, t ex "varför det är så mycket våld i muslimska länder". Det blir minst sagt en vulgärläsning... Bibeln står knappast fri från redogörelser om våldsamheter heller (inkl. hedersmord, vilket ej förekommer i Koranen), men är det verkligen den nivån vi vill lägga diskussionen på? Jag tycker inte det. Det låter inte som något bra kan komma ur det, endast destruktivitet och sådant som icke-andliga människor kan tycka är positivt.

För en mer balanserad jämförelse rekommenderar jag religionsforskaren Christer Hedins kunniga och lättillgängliga genomgång Bibeln och Koranen.

Anonym sa...

Carl, ja man måste läsa det i sitt sammanhang.

"I din upprördhet blandar du dessutom hej vilt mellan citat om de som framhärdar i förnekande av Gud och dem som handlar om skillnaderna inom Bokens folk."

Hur menar du att jag blandar? Det skulle vara ganska jobbigt att ta med hela kapitel, 2, 4 och 5, detta är givetvis inte alla platser som talar om bokens folk som avskum. Det finns tillgängligt att läsa på nätet om man inte har böckerna hemma. Är det inte värre om fler ställen talar samma sak? Blir inte helheten värre då? Givetvis blir den det. Ja, jag är upprörd hur människor kan mena att Gud är en dåre som ändrar sig totalt.

Men vad allt handlade om var att visa att det inte är samma Gud i Judendom, kristendom vs Islam.
Och det är glasklart för en kristen eller jude efter lite studerande i deras heliga skrifter.

"Detta bör inte tas som intäkt för profana argument, t ex "varför det är så mycket våld i muslimska länder"."

Nu har du inte läst vad jag skrev. Jag förklarade vad som gjorde mig intresserad av att läsa deras heliga skrifter, och det var bland annat våldet.
Våldet i muslimska länder är en annan fråga, om det kommer en tråd i det.

"Det låter inte som något bra kan komma ur det, endast destruktivitet och sådant som icke-andliga människor kan tycka är positivt."

Kan det inte komma något gått ur att prata om våldet som brukas i Islams namn? Jag tror det, den är uppenbart närvarande.
Saken är den att "andliga människor" är helt ovidkommande för mig och skall vara för kristna överhuvudtaget. Det finns bara en andlighet som man ska vilja veta av och det är Yahweh's Ande, kristna ska hålla sig borta från annan andlighet. Det är en styggelse, avgudadyrkan och en hädelse mot Guds Ande.

"För en mer balanserad jämförelse rekommenderar jag religionsforskaren Christer Hedins kunniga och lättillgängliga genomgång Bibeln och Koranen."

Tack, den ska jag titta närmare på. Hoppas den tar upp olikheterna, för det är det som är det viktiga, inte likheterna. Det finns många religioner som har likheter.

Anonym sa...

Petter Ö: Tolkar inte så mycket i detta. Behövs inte, det står klart och tydligt.

"Jag talar inte om lingvistiska eller språkhistoriska relationer, utan om våra aktuella relationer till dessa ord. Snarare än att en gång för alla försöka avgöra om stor eller liten bokstav (som om det var bosktaven vi trodde på!), måste vi försöka berätta vem Gud är."

Så enkelt är det ju inte, om nu det var så skulle tex Baal dyrkan varit något ok för Yahweh och Yahsua. Men så är det inte. Enbart dom ska tillbes, allt annat är avgudar.

Om du vill berätta vem Gud är så skall du givetvis berätta vad som står I Bibeln.

"I Nya Testamentet används ordet theos (jmfr. guden Zeus, en español un dios), och som begrepp betraktat står "Gud" och "Allah" lika nära "Theos", eller för den delen "YHWH" eller "EL"."

theos betyder "den högste, över alla m.m", så det stämmer bra på YHWH som är Guds(Elohims) Namn. El(den högste, över alla m.m).

Allah är tilltalsnamnet på en gud, Yahweh på en annan, Baal på en annan, Zeus en annan osv.

Skillnaden är på lärorna, och Gud är samma igår som idag. Därför är inte Allah den Guden som kristna och judar tillber. Vi skall bara tillbe Elohim(Plural)=Gud Sonen och den Helige Ande.

"Detta ord är ett germanskt ord som alltså kan försöka beteckna både Gud och andra gudar. Men ordet i sig (vare sig det skrivs med stor eller liten bokstav) står inte i direkt relation till vår Gud."

El och Il kan också betecna "gudar". Vår gud?
Vem tror du på?
Jag är kristen och jag tror på Yahweh som fadern, Yahsua som sonen.
Inte Allah som vill döda Yahwehs folk. Som förnekar Sonen, men som har tre döttrar själv.

Anonym sa...

Bengt, tråkigt att säga det men du låter som en spegelbild av en hjärntvättad "Al-Qaida-typ"...

De anklagelser du slänger ur dig - i Guds den Allsmäktiges namn - om muslimers mordlystnad gentemot Bokens folk är faktiskt rena vansinnet. Den arabiska roten till islam (s-l-m) visar att dess innebörd är densamma som ordet salaam (fred).

Läs Hedins bok - den är balanserad och tar såklart upp både likheter och skillnader. Jag kan även rekommendera This is America-avsnittet om islams grunder med en av världens mest namnkunniga islamologer idag: Seyyed Hossein Nasr.

Jag måste förrsten undra: Är det Israel-konflikten och medias schablonbild av muslim = terrorist som spökar eller vad är det som förmörkar ditt sinne?

Anonym sa...

Carl, nej du, försök inte få mig till en rättrogen muslim. Al-Qaida är muslimer, inte kristna.

"De anklagelser du slänger ur dig - i Guds den Allsmäktiges namn - om muslimers mordlystnad gentemot Bokens folk är faktiskt rena vansinnet. Den arabiska roten till islam (s-l-m) visar att dess innebörd är densamma som ordet salaam (fred)."

Koranens(Muhammeds, Allahs) och haditernas mordlystnad gentemot bokens folk, står att finna i deras egna heliga skrifter. Det är inte anklagelser, det är konstateranden. Vad hjälper det då om roten av Islam är det samma som salaam? Muslimer som följer koranen och haditerna blir våldsamma mot bokens folk. Följer man inte Allahs påbud så är man inte en rättrogen muslim enligt koranen.

"Jag måste förrsten undra: Är det Israel-konflikten och medias schablonbild av muslim = terrorist som spökar eller vad är det som förmörkar ditt sinne?"

Mitt sinne är inte förmörkat av någonting i detta ämne i alla fall, jag undrar hur ditt sinne ser ut om du inte ser vad som står att läsa i muslimers heliga skrifter och vad dom lär i moskeérna?

Medias bild i sverige är väldigt snäll när det gäller muslimer som bombar och dödar, här är det alltid synd om dom. När det gäller Israel så är det helt snedvridet, partiskt, pro-arabiskt.

Allah förnekar Sonen, det är inte samma Gud.

Petter Ö sa...

Bengt, det är möjligt att det någonstans står klart och tydligt, tyvärr är det lite svårt att finna klarhet och tydlighet i det du skriver...

Jag för min del tvekar inte på att det är skillnad mellan den Gud som uppenbarat sig i sin son Jesus Kristus och andra "gudar". Men det ger mig ingen rätt (tvärtom) till hets och förtal. Som kristna är vi uppmanade att utan fruktan leva i denna (stundom fruktansvärda, stundom underbara) värld, att älska och respektera våra medmänniskor (vare sig de är judar el. greker, muslimer el. upplysta alá Buddha, ateister el. upplysta alá Voltaire, oavsett vem alltså!) och att tryggt förlita på att kärlekens Gud kommer att döma ALLA (levande och döda, kristna och hedningar) rättvist och med allas bästa för ögonen.

Det finns många namn (både i och utanför Bibeln) för vår Gud, och kanske du skall läsa på ngt mer om det där med "Yahweh som fadern" och att vi bara skall "tillbe Elohim(Plural)=Gud Sonen och den Helige Ande"?

Hursomhelst, i centrum av alla dessa ord och namn står ett Namn, heligt, klart och rent, Jesus Kristus, Guds Son, Ordet som var i begynnelsen hos Gud, som själv är den som är, och som kommer att vara från evighet till evighet.

Bengt, jag tycker du borde sansa dig. Det är viktigt att kunna skilja på Gud och gud, jag håller med, men inget gott kan komma av kränkningar och orättvisa omdömen. Självklart är det viktigt att kunna diskutera problem inom islam och inom andra ideologier och religioner. Men låt inte det bli din kristna plattform, det är ingen fast grund att bygga på. Om du känner till den sanna vägen och livet som vår Herre har gett oss, vår tros fundament, vad har du då att frukta? Fruktan (alltså den rädsla som är motsatsen till Gudsfruktan) leder oss människor ifrån ljusets fundament ut i fundamentalismens mörker.

Ok, läs nu boken som du blivit tipsad. Det borde säkert alla göra, inte så mycket för att hitta olikheter och likheter mellan kristendom och islam, utan för att helt enkelt (oavsett man själv är kristen eller inte) lära sig något mer om en stor del av vår jords befolkning.

Guds frid med dig och hela universum!

Mvh

Anonym sa...

Petter Ö, var snäll och förklara vad du inte ser klarhet i det jag skriver. Är det inte klarhet om Allah förnekar sonen? Kristna som läser sin Bibel vet vad Jesus säger om det.

Gud kommer att döma alla, mycket riktigt. Det är jag medveten om och andra kristna med skulle jag förmoda.

"...Men det ger mig ingen rätt (tvärtom) till hets och förtal."

Nej, förtal och hets ska man inte syssla med. Man ska hålla sig till sanningen.

"Det finns många namn (både i och utanför Bibeln) för vår Gud, och kanske du skall läsa på ngt mer om det där med "Yahweh som fadern" och att vi bara skall "tillbe Elohim(Plural)=Gud Sonen och den Helige Ande"?"

Något jag missat? Men du kanske menar att det finns olika namngivelser för YHWH? Det finns det, jag har läst ganska mycket om detta. Intressant är det, men det tycker jag om resten av Bibeln med. Guds Ord till oss.

"Om du känner till den sanna vägen och livet som vår Herre har gett oss, vår tros fundament, vad har du då att frukta?"

Jag fruktar inte i den bemärkelsen du försöker mena, det jag fruktar är att kristna ska bli lurade att bli avgudadyrkare som Bibeln varnar för. Bibeln säger, "Frukten HERREN(Yahweh) din Gud", det gör jag, och vill inte beblanda mig med andra gudar. Det kan kallas fundametalism, och det är ok för mig. Vi kristna ska lyda Gud mer än människan.

"Ok, läs nu boken som du blivit tipsad. Det borde säkert alla göra, inte så mycket för att hitta olikheter och likheter mellan kristendom och islam, utan för att helt enkelt (oavsett man själv är kristen eller inte) lära sig något mer om en stor del av vår jords befolkning."

Jag ska läsa den, den verkar intressant. Faktum är att det man ser på TV, tex Existens(ett tv program på SVT)är inte korrekta mot vad det står i Koranen. Det är samma sak när dom pratar om kristendom, det är inte Bibliskt utan påhitt. Det bästa är helt klart att själv läsa vad som står. Studera och se om vad folk säger stämmer med verkligheten.

Gud frid till dig med!

Petter Ö sa...

Bengt, precis som Kalle tidigare sagt så kan "Allah" av arabiska kristna precis som "Gud" ("God", "Gott") av germanska kristna ibland användas för att syfta på vår Gud. Skall inte arabiska kristna få använda begreppet "Allah" precis som vi använder begreppet "Gud"?

En annan sak är att prata om den gud som muslimerna kallar "Allah". Även om denna gud religionsfenomenologiskt påminner om Bibelns Gud, och även om Koranen påminner om och i många stycken är en kommentar till Bibeln, så är det enligt min mening i princip lika missvisande att säga att detta är samma gud som Gud, som att säga att mormonernas gud är vår Gud. I den mån Kristus förkunnas (vilket han ju till viss del gör i Koranen) så har vi skäl att glädja oss (Fil 1:18). Men i den mån Kristus förnekas (oavsett av muslimer, marxister, mormoner mm) så kan vi inte annat än förneka deras tro. Men det betyder ju inte att allt är "fel" med dessa grupper. Precis som om allt var "rätt"(!) med oss. Det är inte de som har fel och vi som har rätt. Det är vår Gud och vår Herre, Jesus Kristus, som är den rättmätige.

Vad det gäller de hebreiska gudsnamnen "Yahwe", "Elohim", "El", och "Adonai" så är sammanhanget mer komplext än att dessa skulle höra ihop med "Fadern" och att "Sonen" inte skulle göra det. Snarare, vår Gud (Yahwe, El, Elohim) är en treenig Gud (Fader, Son och helig Ande) i oupplöslig kommunion, som genom helig Ande har uppenbarat sig som Faderns Son, som vår Herre Jesus Kristus.

Detta är inte tre gudar utan en Gud, inte tre herrar, utan en Herre. Vår Gud är den han är i denna relation. Det finns ingen genväg till denna Gud, vägen till Gud är Guds väg till oss, genom sin son. Ingen kommer till Fadern utom genom Sonen (Joh 14:6), för Sonen är själv Gud i sin relation till Fadern genom helig Ande.

Slutligen Bengt, håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på dig (Rom 12:18).

Pax et Salam!

Anonym sa...

Petter Ö, Känns bra att du i alla fall menar att det inte är samma Gud i religionerna. Men du missar fortfarande att Allah är en tilltalsnamnet på en mångud. Visserligen används det som en beteckning som, Gud, theos eller Elohim osv, i dag. Men det ändrar inte så mycket i frågan, Allah är en hednisk Gud. Så jag tycker inte det ska stå Allah i arabiska Biblar, nej. Men visst ska dom få använda Allah om dom vill, det är knappast jag som bestämmer över det. Men det används nog av samma anledning som theos i grekiska manuskript, dom skulle inte veta vad elohim eller Yahweh betydde.

"Men i den mån Kristus förnekas (oavsett av muslimer, marxister, mormoner mm) så kan vi inte annat än förneka deras tro. Men det betyder ju inte att allt är "fel" med dessa grupper. Precis som om allt var "rätt"(!) med oss. Det är inte de som har fel och vi som har rätt. Det är vår Gud och vår Herre, Jesus Kristus, som är den rättmätige."

Det håller jag fullständigt med om. Allt är inte rätt med "oss" eller "dom". Men, lärorna är en annan sak.

"Vad det gäller de hebreiska gudsnamnen "Yahwe", "Elohim", "El", och "Adonai" så är sammanhanget mer komplext än att dessa skulle höra ihop med "Fadern" och att "Sonen" inte skulle göra det. Snarare, vår Gud (Yahwe, El, Elohim) är en treenig Gud (Fader, Son och helig Ande) i oupplöslig kommunion, som genom helig Ande har uppenbarat sig som Faderns Son, som vår Herre Jesus Kristus."

Namnet på Fadern är Yahweh. Elohim(El) är en beteckning av Gud som tex theos. Adonai används ofta framför Yahweh, och betyder tex Herre och härskare, och visar att Yahweh är den högste. Treenig Gud håller jag med om, så Sonen är också Herre, men han är inte fadern Yahweh. Jag vet inte vem som sagt att inte Sonen skulle höra ihop med elohim och adonai? Jag vet inte vart du vill komma med det?

Tack för påvisan om att hålla fred med människor. Det försöker jag verkligen. Men visa mig en som förnekat sin egna Gud(Yahweh)i Bibeln som blivit rättfärdigad. För detta handlar om påvisan om vem som är Gud och inte Gud. Då kan man inte kompromissa. Vi ska alla bli dömda för vår tro.

Jag vill också ge dig något ur Bibelen att fundera över.
Ords. 30:4-6

"Vem har stigit upp till himmelen och åter farit ned? Vem har samlat vinden i sina händer? Vem har knutit in vattnet i ett kläde? Vem har fastställt jordens alla gränser? Vad heter han, och vad heter hans son - du vet ju det?

Allt Guds tal är luttrat; han är en sköld för dem som taga sin tillflykt till honom.

Lägg icke något till hans ord, på det att han icke må beslå dig med lögn."

Mvh, från det gudomliga ordets tjänare, Bengt!

Anonym sa...

Endast för att påvisa att man genom att godtyckligt lösrycka citat ur sitt sammanhang och ignorera dess andemening kan få en religion att framstå som speciellt våldsam så bjuder jag på följande citat från Fredsfursten:

"Tro inte att jag har kommit med fred på jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd." (Matt. 10:34)

Petter Ö sa...

Bengt, Yahweh är det gudsnamn som Gud uppenbarar för Mose i mötet med den brinnande busken i 2 Mos 3:14. Det är ett obegripligt namn som låter oss ana Guds väsen. Vi vet inte exakt hur det skall förstås men det betyder ngt i stil med "jag är" eller "jag blir", Gud uppenbarar sitt namn genom att säga "jag är den jag är" el. "jag är den jag blir".

I Sonen har Gud uppenbarat sitt fulla väsen, men inte på ett entydigt, begripligt sätt, utan som det anstår Gud, mystiskt och heligt, i ande. Jesus Kristus är sann Gud och sann människa, två naturer, en person. Jesus är vår bror, tillsammans med vem vi lyfter blicken och ber till vår Fader, "Abba, utsätt oss inte för prövning". Jesus är vår nästa, med vem vi delar vårt dagliga bröd. Jesus är vår Gud, som lyfter sin blick mot oss, som ser allt synligt och osynligt i universum och i våra hjärtan. Jesus är Guds ord, som var i begynnelsen hos Gud och sa, "ljus bli till!", vars röst vi hört liksom ett eko genom släktena, för att slutligen, i vår tid, låta sig uttalas högt och tydligt, rent och klart: "stig upp, ta din bår och gå hem". I Jesus vänder vi oss till vår Fader, den Gud som var, är och kommer att vara, från evighet till evighet. I Jesus, Guds son, möter vi, helt konkret, den Gud som heter "jag är" (Joh 6:35; 8:12; 8;28...).

En alltför ensidig uppdelning mellan Yahweh=Fader och Kristus=Sonen är obiblisk och ligger nära den gnostiscistiska traditionen.

För övrigt, kom ihåg att "El" och "Elohim" stundom används i Bibeln för att beteckna andra gudar än Gud!

Mvh

Anonym sa...

Petter Ö,
"En alltför ensidig uppdelning mellan Yahweh=Fader och Kristus=Sonen är obiblisk och ligger nära den gnostiscistiska traditionen."

Vad är en allt för ensidig uppdelning? Annars håller jag med dig. Men Jesus sa inte att han är "en" med fadern utan "ett". Precis som när två har gift sig, man och kvinna blir "ett" inte en "en". Det är något som många missar. Även jag i mina tankar.

"För övrigt, kom ihåg att "El" och "Elohim" stundom används i Bibeln för att beteckna andra gudar än Gud!"

Mycket riktigt, jag sa det i mitt inlägg innan. Används för änglar också. Och för falska gudar. "Il" "Illah" som är beteckningen för gud i arabiskan är samma sak.


Carl, nu får du ge dig. Det är inte "lösrycka citat ur sitt sammanhang", det är väldigt påtagligt i koranen och haditerna. Ur en h e l h e t s s y n är judar och kristna inget att ha och till och med uppmanas det till utrotning av dom. Yahweh och Allah är inte samma.

Anonym sa...

Den som vägrar erkänna att de tre abrahamitiska religionerna är grenar på samma träd (Gud Allena/den Allsmäktige/Allah) får väldigt svårt att förklara varför alla de bibliska profeterna också enligt Koranen har förkunnat Guds budskap...

Anonym sa...

"Carl said...
Den som vägrar erkänna att de tre abrahamitiska religionerna är grenar på samma träd (Gud Allena/den Allsmäktige/Allah) får väldigt svårt att förklara varför alla de bibliska profeterna också enligt Koranen har förkunnat Guds budskap..."

Så du menar om någon "profet" idag skulle börja säga helt olikt om Bibelns profeter men tar med lite citat från profeterna, precis som Muhammed gjorde, och mixtrar ihop en religion, så är det en abrahamitisk religion?
Det är en ren missvisning. Ju mer man studerar Koranen och Bibeln så ser man detta tydligt. Det är två helt olika gudar som tillbes.

För du kommer a l d r i g ifrån att Muhammeds lära inte är Biblisk, även fast han tar upp olika personer från Bibeln.

Fortfarande är Ilah gud på arabiska, inte Allah. Allah är namnet på islams gud, en mångud som Yahweh varnar för i GT.

Anonym sa...

Bengt, det är din personliga tolkning, knappast förutsättningslös. Istället rekommenderar jag t ex den genomarbetade studien Islam in the Bible av den sanningssökande baptisten Thomas McElwain, religionsforskare som bl a varit verksam vid Uppsala och Stockholms universitet.

Anonym sa...

Nej, Carl, det är ingen tolkning.

Ilah är gud på arabiska, Allah, är hans namn enligt koranen.

Likheter gör inte något gemensamt, utan olikheter ska man titta på för att se att det inte var samma sak.

Det är som att säga att Socialister och Nazister är samma sak för att dom vill stoppa brotten i samhället.

Nej, har inget med tolkning att göra.

"Islam in the Bible"??? :-)
Snarare ska det vara,
"Bible in Islam",
fast bara det muhammed ville ha med. Så kanske det egentligen skulle heta, "Bible in Muhammeds way, the Quran"

Väldigt oseriös sida.

Anonym sa...

Jag dristar mig att kommentera eftersom jag sysslat en del med Treenigheten i min forskning. :)

Frågan om tolkningen av gudsupplevelserna hör ihop med uppenbarelseteologin. Om det är sant att Gud har uppenbarat sig som Fader, Son och Ande och denna uppenbarelse är tillförlitlig, så blir frågan mera komplicerad: Vad är en reell person i det sammanhanget? Vad är en teologisk konstruktion?

Är Gud treenig även om det inte finns en enda människa som bekänner det? Kristendomens anspråk på sanning här är absoluta - Gud är Fader, Son och Ande. Hur personerna sedan relateras till varandra är en teologisk konstruktion, som bekant utformad lite olika i östlig och västlig teologi. Men Treenigheten är inte ett mänskligt påhitt. Ur kristen synvinkel. Ur religionsvetenskaplig synvinkel ter sig frågan annorlunda.

Frågan om huruvida det är samma Gud kan konkretiseras kristologiskt. Är Jesus Gud? Enligt kristen tro, ja. I islam? Nej. Är det då samma Gud? Om det är en teologisk konstruktion så spelar det ingen roll. Men om det verkligen är så att Jesus är Gud, även om ingen skulle tro det, hur är det då?

Frågan är kanske lättare om vi betraktar Fadern, som i östlig teologi är källan i Gudomen, ur vilken Sonen och Anden framträder. Har man inte fått uppenbarelsen om Sonen och Anden, så kan man ändå ha fått uppenbarelsen om Fadern, då i ofullständig form.

I någon mening håller jag alltså med dig, Kalle, att svaret är ja och nej.

Anonym sa...

Jag minns mig ha läst att treenigheten var en politisk kompromisslösning vars avsikt var att lugna ned de tidiga kristna biskopar inte kunde gå med på att Jesus var Gud. Vad var det nu man kallade dem? Arianer?

Detta var ju en svår schism som höll på att totalt spränga hela den kristna rörelsen under många många år. Var det "arianismen" som det kallades?

Detta lyckades man delvis med, men arianerna var ju en stark kristen rörelse som levde kvar i hur många hundratals år inom kristendomen? Alltså de som inte kunde se Jesus som Gud.

Angående Muhammed minns jag återigen att han i något skede skulle ha varit mycket nära att bli kristen, var det så att han hade kristen farbror eller nåt sånt.

Från början ville försöka nå en kompromiss med kristendom, på något sätt slå ihop sina egna tankar med de kristna.

Men efter att han blev kraftigt fördömd av någon/några kristna, så byttes hans kristendomsintresse i förbittring och han gick då slutgiltigt in för att skapa en ny konkurrerande religion.

Men ändå räknas Jesus som den största profeten inom Islam, efter Muhammed själv.

Däremot kunde Muhammed aldrig godkänna treenigheten, eftersom han ansåg det vara polyteism.

Anonym sa...

Hur förhåller Du Dig till eskatologin med tanke på att Guds hjord och Allahs hjord skall face'a Vredens Dag och Den Yttersta Domen tillsammans?
Finns det någon parallellitet, som Du ser det, i de två hjordarnas upplevelser? Skall de enas om tolkningen av de yttersta tingen väl inne i processen?
Varför så obetydligt lite lärda samtal mellan de två om detta?

Anonym sa...

Om vi utgår från att det finns en Gud som är allsmäktig - och inte en massa små gudar som slåss med varandra och ger varandra näsblod - så ÄR Gud och Allah samma person; det finns också andra namn på Gud.
Gud är allsmäktig och tar hand om oss alla.

Anonym sa...

Hej

Fråga är ju på vilken basis man gör uttalandet "Gud och allah är densamme". Alltså, hur definierar man "objektet som tillbes"?

1. Går vi genom det Uppenbarade Ordet ser vi ju klart att allah och Gud har olika egenskaper. Alltså kan de inte vara identiska. Härtill kommer ju frågan om vilken syn man har på Bibeln. Om man ser den som "gudsupplevelser som nedtecknats" kan man säga att de handlar om samma Gud, men då nedvärderar man Skrifterns trovärdighet så pass att man ej heller längre kan säga nåt definitivt om Gud.

2. Eller går vi genom andlig erfarenhet? Detta torde ju vara omöjligt. Såvida vi inte gör det genom observation, men hur kan man genom blotta observationen säga en sån sak?

Jag undrar alltså vilken bas du har för "ja" svaret på fråga 1.