Nyhet: En tredjedel av jordens befolkning kristna

Man uppskattar att 33,2 %, eller 2,2 miljarder, av jordens befolkning är kristna år 2007. Jordens befolkning beräknas utgöra sammanlagt 6,6 miljarder. Senaste år uppskattades de kristnas andel till 33 %. Man beräknar att 4,4 miljarder människor hör till andra religionssamfund.
Uppgifterna grundar sig på en undersökning, som redan gjorts för 23 gången, om tendenser inom religioner och världsmissionen. Undersökningen görs årligen av missiologerna David B Barrett, Todd M Johnson och Peter F Crossing.
Enligt undersökningen utgör muslimernas andel av jordens befolkning 20,6 % eller 1,36 miljarder. Hinduernas andel är 13,4 %, det finns sammanlagt 888 miljoner hinduer. De religionslösas antal är 787 miljoner och utgör 12 % av befolkningen. Man räknar med att 388 miljoner, eller 5,9 % av jorden befolkning, är anhängare till religioner som har sitt ursprung i Kina. Buddisterna uppskattas utgöra 5,8 % av befokningen eller 386 miljoner.
Enligt Barrett växer muslimernas antal snabbast. Näst snabbast växer sikhernas och hinduernas anhängarantal.
De kristnas andel växer långsammast i Europa där de kristna är sammanlagt 533 miljoner. I Latinamerika finns 525 miljoner kristna, i Afrika 417 miljoner, i Asien 354 miljoner, i Nordamerika 224 miljoner och i Oceanien 23 miljoner. Den kraftigaste ökningen av andelen kristna finns i Afrika. Nästsnabbast växer de kristnas antal i Asien och därefter kommer Latinamerika.
Bland de kristna kyrkorna är den romersk-katolska kyrkan störst. Den har drygt 1,1 miljarder medlemmar. Till fristående kyrkobildningar som är inte anknutna till något kyrkosamfund hör sammanlagt 437,6 miljoner människor. De protestantiska kyrkorna och samfunden har sammanlagt 385,8 miljoner medlemmar i hela världen. De lutherska kyrkor som räknas till de protestantiska kyrkorna har ca 70 miljoner medlemmar. Till den ortodoxa kyrkan hör ca 220,4 miljoner människor. Den anglikanska kyrkan har sammanlagt 82,6 miljoner medlemmar i hela världen.
Källa: Kyrklig tidningstjänst

1 kommentar:

Anonym sa...

1/3 kristna - häftigt! Dock är ju inte siffror en garanti för att alla de kommer till himlen...