Nyhet: Nigeria antar strikt antihomolag

Parlamentet i Nigerias huvudstad Abuja genomförde den 14 februari en hearing om nya hårda lagar mot samkönade relationer och sexuella kontakter. Hearingen beskrivs som kaotisk och oron är nu stor att lagarna kommer att antas.
Vid en hearing i det nigerianska parlamentet under onsdagen deltog såväl förespråkare som motståndare till de nya antihomosexuella lagar som legat på parlamentets agenda sedan förra våren.
De föreslagna lagarna innehåller inte bara förbud mot sexuella kontakter och könsneutrala äktenskap. Möjligheten för HBT-personer att organisera sig, uttrycka sig och samlas skall straffbeläggas. Fängelsestraff på upp till ett år föreslås.
Källa: QX.se 15.2.07
Redan tidigare är homosex förbjudet i hela Nigeria, och i de nordliga provinserna, där Sharia-lag tillämpas, blir homosexuella också i praktiken dömda till döden genom stening.
Uppdatering: En kommentator informerar mig om att situationen är ännu allvarligare och mer komplicerad än vad som kommer fram i detta inlägg. Jag ska arbeta om inlägget, men kolla tills vidare den länk som han angav.

3 kommentarer:

Anonym sa...

EU har börjat röra på sig, FN har framfört sina betänkligheter, Amnesty och många andra likaså. Till och med USAs State Department.

Allt Du inte vill veta om detta förfärliga står här:

http://politicalspaghetti.blogspot.com

Anonym sa...

Lagförslaget gäller alltså 5 års fängelse (Political spaghetti har en bild från BBC på hur ett sådant ser ut i Nigeria) för varjom och enom hetero som homo, som deltar i en gay marriage ceremoni (som redan är olagliga) eller använder sin (även i Nigerias konstitution) stadgade yttrande-, samlings-, förenings-, tryckfrihet osv.

Den hittillsvarande lagstiftningen (som kvarstår) är en förbättring av kolonialtidens lag (som alltså var Englands 1862). Den ger alltså numera endast 14 år i sinkabirum, till skillnad från dödsstraff.

Det allra mest förfärliga är att dett är den anglikanske Ärkebiskopen och Primasen över Hela Nigeria som ligger bakom den nya lagen.

Svenska media har inte skrivit ett ord (förutom den inte helt korrekta notisen i QX)

Anonym sa...

När jag nu efter lång tid hittar ditt inlägg, skall det kanske tilläggas att de nordliga provinserna trots sin officiell Sharia-lag inte tillämpar den.

Dödsstraff utmätes alltså icke.

Förekommande försök till stening av kvinnor som blivit havande (efter våldtäkt) har inte heller blivit av - efter internationella protester.

Lag-initiativet blev inte heller av, genom protester just av Parlamentets muslimska majoritet.