Frikända!

Utdrag ur domkapitlets beslut:
Domkapitlet konstaterar att vår kyrkas inställning till följderna av att samhället godkänt registrerade partnerskap är föremål för grundläggande utredningar med därtill hörande seminarier. I denna situation är det naturligt att även stiftets präster deltar i den offentliga debatten. Domkapitlet finner dock att det är skillnad mellan att uttrycka sina åsikter i en sådan debatt och att göra det i sin ämbetsutövning i övrigt.
Domkapitlet finner sålunda riktigt förkasta klagan mot kaplan Karl af Hällström och kaplan Tomas Ray. [...]
I detta beslut kan enligt 5 § i förvaltningsprocesslagen ändring inte sökas.
Domkapitlet har fattat sitt beslut. Det är fortfarande tillåtet för präster att delta i en av kyrkomötet och biskopsmötet startad debatt utan att stämplas som irrläriga. Det är en lättnad, samtidigt som detta naturligtvis var det enda möjliga beslut som domkapitlet realistiskt kunde fatta. Man kan tolka att jag får en liten knäpp för att jag tog upp frågan i en predikan ("ämbetsutövning i övrigt"), men det ska jag väl kunna avhålla mig från i fortsättningen.
Ändå bör man lägga märke till att detta inte från domkapitlets sida var ett ställningstagande i själva sakfrågan. Domkapitlet har inte uttalat sig angående våra åsikters berättigande, bara angående vår rätt att uttrycka dem. Diskussionen fortsätter alltså.
Jag har nu - efter att frågan är avgjord - lagt ut mitt bemötande till Joakim Förars' skrivelse här på bloggen.
Uppdatering: Jag har samlat mediareaktioner på detta här.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om du fick en knäpp för att du tog upp saken i en predikan, betyder det då att de andra prästerna borde avhålla sig för att uttala sig negativt om utlevda homosexuella parförhållanden i sina predikningar? De där som meningarna inkastade utanför sitt sammanhang stör nog ibland.

Kalle af sa...

Det är precis vad det betyder. Biskop Gustav säger i sitt pressmeddelande: "Ur kyrkans synvinkel är det viktigt att predikstolen inte används i propagandistiskt syfte, vare sig för eller emot välsignelse av partnerskap."

Anonym sa...

Va skönt att höra Kalle!!!!

Karin sa...

Bra!

Anonym sa...

Prisa och ära vår Gud!
Jag är glad för din del, Kalle! Läste ditt bemötande - Du tar där fram de viktigaste punkterna. Väl skrivet!

Anonym sa...

Se även min ledare på http://www.jakobstadstidning.fi/story.aspx?storyID=922525

Anonym sa...

Trevligt att höra att ni är frikända

Anonym sa...

Grattis Kalle! Keep up the good work! =D

Germunds Blog sa...

Den som har rätt från början får alltid rätt till sist.

Grattis Kalle!

Anonym sa...

Nå bra, det gick ju som väntat. Men det känns säkert skönt för dig nu i alla fall att du har det skriftligt.

Anonym sa...

Gratulerar till frikännandet - det var rätt beslut, även om du har fel i sak. Men det där om att konservativa inte skulle få predika emot homosexualitet låter lite betänkligt. Visst är det väl inom lutherska kyrkan fortfarande tillåtet att läsa upp bibeltexter, t.o.m. ur Paulus brev, vid kyrkliga tillställningar? (Bitter ironi i rösten). Det är väl dags för de konservativa inom den lutherska kyrkan att inse att ingenting gott är att vänta från biskop Gustav, och att det är dags för dem att utträda och ansluta sig till frikyrkliga evangelikala.

Marika sa...

Grattis! Och lycka till med fortsatt arbete. Hoppas att du även i fortsättningen vågar, orkar och orkar våga stå för dina åsikter.