Uppdateringar: Rohadi, Vammala, Haggard

I mars 2007 skrev jag om den kristne martyren Abraham Bentar Rohadi från Indonesien. Den 7 mars 2006 blev han grovt misshandlad av en grupp muslimer och fängslad av polisen för sin egen säkerhets skull. Därefter dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för att ha förolämpat islam.
Nu har han - Gud vare tack! - blivit frisläppt i förtid. Men hans situation är knappast avundsvärd ändå. Vi får fortsätta be för honom och för andra martyrer världen över.
Indonesien: Christ vorzeitig aus der Haft entlassen (idea.de 5.5.08)
Våren 2007 vägrade kaplan Jari Rankinen i Vammala vid två tillfällen att delta i en gudstjänst tillsammans med en kvinnlig pastor. Domkapitlet i Åbo ärkestift dömde honom i november till att avhållas både från sin kaplanstjänst och från prästämbetets utövande i tre månader. Jag bloggade om detta när det begav sig.
Samme Rankinen är ledare för Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys' (Finlands lutherska evangeliförening, SLEY) västra område. Som sådan har han varit inblandad i verksamheten vid Karkku evangeliska institut i Vammala, som bl.a. ordnar skriftskolor. Konfirmationerna har under de senaste drygt 40 åren firats i Vammala kyrka, men nu har institutet slagit upp ett tält för ändamålet på sin gård. Orsaken är att man inte vill att församlingen skall skicka någon kvinnlig präst till mässan. Ur församlingens synvinkel är det självklart att någon utomstående inte kan komma till församlingens egen kyrka och diktera em av församlingens präster som skall tjänstgöra i vilken gudstjänst. Biskopen i Åbo, Kari Mäkinen, stöder denna inställning.
Kanske SLEY handlar vist genom att inte söka konfrontation, men situationen är naturligtvis beklaglig. Hur som helst verkar gränserna nu testas i Vammala.
Kirkkoherra: Vammalasta tullut naispappeuskysymyksen laboratorio (Kotimaa 17.6.08)
Pastor Ted Haggard var ledare för den fundamentalistiska amerikanska organisationen National Association of Evangelicals, som har 30 miljoner medlemmar. Han var en stark motståndare mot homosexualitet, homoäktenskap m.m., och besökte ofta Vita huset under Bush-administrationens tid. Chocken var stor i många kretsar när han i november 2006 blev fast för att upprepade gånger ha idkat homosex med en prostituerad (att han samtidigt hade köpt och använt droger var tydligen inte lika chockerande). Haggard fick sparken från sin post som ledare för en s.k. megakyrka, New Life Church i Colorado Springs, och fick någon sorts kvasiterapi. Jag bloggade om Haggards homosexskandal 3.11, 5.11, 5.11 (igen), 8.11, 27.11 och 28.11.06.
I det att han fick sparken ingick att han skulle lämna Colorado Springs för den tid han genomgick "terapi", vilket beräknades ta fem år. Nu har han flyttat tillbaka till sitt hus efter bara drygt ett år, och har sökt anställning som själavårdare vid ett kristligt "half-way house", tydligen ett ställe dit frigivna fångar kan komma för att åter acklimatisera till friheten. Hans "terapeuter" är inte nöjda med detta, utan anser att Haggard borde söka något världsigt jobb i stället.
Och visst har karln väl förbrukat sitt förtroendekapital, kan man tänka sig. Men det är sådant här som bigotteri och förljugenhet leder till...
Haggard leaves "restoration" early (AP genom Advocate News 23.6.08)
Haggard Back In Colorado Springs (AP genom 365gay 23.6.08)

Inga kommentarer: