Vietnam: Nguyen Van Dai

Martyrkyrkans vänner (MKV) publicerade 11.2.07 en nyhet med rubriken Kristen jurist arresterad i Vietnam.
I enpartistaten Vietnam hindras alla former av aktiviteter som strävar till att öppna upp samhället. För drygt en vecka sedan arresterades två jurister som är aktiva inom en av de små demokratirörelserna i landet.
En av de arresterade juristerna, Nguyen Van Dai, är MKV:s samarbetspartner och vi uppmanar alla till förbön för honom och hans kollega Le Thi Cong Nhan. Demokratiaktivister i Hanoi berättar att de två juristerna lördagen den 3 februari fördes bort av polisen från Dais kontor där de höll diskussioner om mänskliga rättigheter. Även förra månaden hade de arrangerat ett liknande seminarietillfälle för en grupp universitetsstuderande - något som torde vara det första offentliga evenemanget med människorättsutbildning i Vietnam någonsin.
De två männen frisläpptes på söndag kväll, men beordrades infinna sig på polisstationen för vidare förhör följande morgon. Enligt vissa källor har männen inlett en hungersstrejk. Medan Dai och Nhan var arresterade genomsökte polisen deras hem och kontor.
Den vietnamesiska regeringen säger att denna information är totalt grundlös. Myndigheternas åsikt är att dissidenter använder benämningen "demokrati" för att skapa oro i samhället, men tills vidare har man tolererat den lilla olagliga demokratirörelsen, fastän enskilda individer har anklagat polisen för trakasserier. Omkring 2 000 människor har meddelat att de stöder Vietnams demokratiska rörelse. Detta är en bråkdel av landets befolkning, men rörelsen har ett visst stöd även bland vietnameser utomlands i USA och Australien.
Idag är internet ett mycket användbart verktyg för dessa nya rörelser att få ut information om demokrati, mänskliga rättigheter och religionsfrihet till sina landsmän. Dessa grupper nämns aldrig i vietnamesisk media och de flesta vietnameser vet inte ens om att de existerar. MKV:s samarbetspartner Nguyen Van Dai har hjälpt många kristna i juridiska frågor och processer mot myndigheterna och han är en mycket modig och frimodig kristen.
Uppdatering: Nguyen Van Dai är månadens fånge i april 2007 på idea.

Inga kommentarer: