Tidningsrapporter

Anmälningen har kommit i en del tidningar. Vasabladet har rubriken Anmälda för blogginlägg och insändare om homosexualitet medan Borgåbladet skriver att Två präster anklagas för välvilja mot homosexuella.
I Bbl:s pappersupplaga finns en trevlig bild på mig med barnen i famnen. Joakim håller sitt mjukisdjur Sune – och här sker ett grovt misstag i bildtexten. Den påstår nämligen att Sune är en stenbock, när det är helt klart att han är en getabock! Ajaj! Jag kräver rättelse! :-)
Kyrkpressen
hinner med först i nästa vecka (undrar hur brett Kankkonen ler…) medan Hufvudstadsbladet inte har Tua Ranninens artikel på nätet annat än i sin e-tidning. Den lyder i sin helhet:
Homovänliga präster anmälda till domkapitlet
Kaplanerna Karl af Hällström från Borgå och Tomas Ray från Helsingfors har anmälts till domkapitlet för sina åsikter om homosexuella och kyrkan.
För ett drygt år sedan pågick en intensiv debatt om homosexuella och kyrkan på Hbl:s debattsidor, där Karl af Hällström talade för möjligheten att som präst kunna välsigna homosexuella par. Tomas Ray skrev i våras en insändare i samma anda.
Nu har Joakim Förars, som hårt motsatte sig välsignelse, anmält de båda prästerna till domkapitlet och anklagar dem för tjänstefel.
- Jag upplever det här som ett sätt att vilja bråka med mig. Förars kallade mig lögnare i debatten och jag meddelade att jag inte vill fortsätta debattera med någon som kallar mig så, säger af Hällström.
Nu har han och Tomas Ray tid på sig till den 14 februari att bemöta anklagelsen. Därefter kommer frågan upp på domkapitlets möte som behandlar den i februari eller mars.
Domkapitlet kan välja att låta frågan förfalla eller skrida till disciplinära åtgärder. De kan innefatta allt från anmärkning till avstängning från tjänst.
- Jag tror att det här är ett försök av Förars att sätta käppar i hjulet för den debatt om hur kyrkan skall förhålla sig till homosexuella som nu pågår på högsta nivå inom kyrkan, säger Karl af Hällström.
Uppdatering: Internytt rapporterar kort: Borgå-kaplan anmäld för sina homoåsikter.

14 kommentarer:

Göran Koch-Swahne sa...

Vad har den stackars varelsen gjort för att döpas till "Sune"?

:-(

(fast Hbt var ju lite kul... ;=)

Anonym sa...

I mina öron låter brottsrubiken redan helt fel. Hur kan man dömas för välvilja?

Anonym sa...

Eloge för Borgåbladets rubrik. Ska försöka få tidningen i mina händer.
Din kommentar, Kalle, torde träffa mitt i prick.

Kalle af sa...

Göran:
Sune Snömos, som han egentligen heter, har fått namn efter en get som förekom i "Grävarbladet", en av Mauri Kunnas' ypperliga barnböcker.
Men vi har nog aldrig döpt honom...

Bitte:
God fråga.
Formellt är ju rubriceringen en annan, förstås. Frågan gäller om vi är "oförvitliga i läran", alternativt irrlärare.

Anonym sa...

Jag förstår inte varför vissa troende för sånt himla liv om homosexuella och kvinnliga präster. Så vitt jag minns sade Jesus inget om det och det är väl närmast vad Han har sagt vi skall följa? Däremot sade Han den som tar till svärd skall med svärd förgås. Borde inte den frågan, militär eller ej, vara viktigare? Närpes fredsförening gjorde rätt som tog upp frågan om faned i kyrkan. Det är något som kyrkan borde ta ställning till!

Anonym sa...

Tack Kalle för att du kämpar för en god sak!
Min fru och jag är föräldrar till en underbar pojke som föddes förra året. Vi hade velat döpa honom, men eftersom vi vet att de flesta inom klyrkan inte ser oss båda som hans föräldrar så valde vi att låta bli.
Jag hoppas att attityderna, tack vare människor som du, så småningom ändras..

PS. Sune är söt!

Anonym sa...

Anklagas för välvilja......??? Vad betyder det?

Kalle af sa...

SyM:
På sitt sätt, visst. En större fråga är "krig eller ej", där "militär eller ej" är en del, men inte så rätlinjigt och förenklat som man kanske skulle tro. Men detta är värt en egen mässa, och jag tänker inte spinna vidare på temat i detta skede.

Sanna:
Jag tror inte att situationen inom "klyrkan" :-) är riktigt så svart som du antar. Åtminstone inte överallt. Om du vill diskutera saken mer privat (ur principiellt eller praktiskt perspektiv), så kan vi mejlas. Se min profil.
Och Joakim säger ofta: "Sune är världens sötaste!"

Undrande:
Tomas Ray och jag har talat för ett accepterande av homosexuella. Vi är alltså välvilligt inställda. Detta anser Förars att är fel, och i sin skrivelse anklagar han oss därför för detta fel. Ergo: Vi anklagas för välvilja. Detta är ett faktum, absurt eller ej.

Anonym sa...

Trots att jag lovade att inte blanda mig i kyrkliga ärenden måste jag ta bladet från munnen och uttrycka mitt starkaste stöd för dig. Vore alla präster som du så skulle jag skriva in mig i kyrkan igen - trots att min kristna tro lämnar en hel del att önska.

Anonym sa...

"Anklagas för välvilja mot homosexuella"? Mensch! Sen när blev det hemskt att visa någon välvilja?

Du jobbar för en mycket god sak, så ge inte upp. Det du gör gör en stor skillnad för många människor och jag kan inte för mitt liv tro att Gud skulle ha något mot det. :-)

Anonym sa...

Som en lite ovan kyrkobesökare så tycker jag att det är väldigt bra att präster ärligt säger sina åsikter, det skall man inte behöva bli anmäld för! Kyrkan borde mera följa sin tid och inte vara så konservativ.
Det är inte så viktigt i vilken form kärleken finns, huvudsaken är att den finns!

Anonym sa...

Intervjun med Kalle af Hällström finns i sin helhet också i Borgåbladets nya e-tidning, som man kommer till från vår hemsida. Under januari månad kommer man in utan lösenord. Ytterligare reklam för vår tidning (prisbelönt i kyrkliga frågor) avhåller jag mig från.

Kalle af sa...

Bbl har utvecklats under senare år (kanske under din tid Erkki?) från att ha varit en tidning som man läste om man ville veta vems katt som hade sprungit bort, till att nu vara verkligt läsvärd. Tack!

Intervjun är på sida 4 i fredagens nummer, alltså 26.1.07.

Anonym sa...

Tack för det, Kalle. Underskatta inte lokaltidningarna. Ekonomiskt bästa resultat i Svenskfinland ifjol gjorde vår systertidning Östra Nyland i Lovisa: snabbt ombruten, lokala och hemtama nyheter utan högtflygande journalistiska ambitioner, dyr, men köpt och älskad. Också Borgåbladet sympatiserar med Anne i Vårberga som fortfarande saknar sin katt efter en eldsvåda hemma. Men det behöver ju inte betyda att man inte också kan avhandla stora, principiella frågor här på våra gator. Det är i själva verket betydligt svårare att offentligt ge goda råd åt stadens egna makthavare från stadskansli och domkapitel, som äter sin lunch på Cabriole de också, än att upplysa diktatorer i Afrika om vad de borde göra. ;-)