Naturlig homosexualitet

För ett par veckor sedan citerade jag The Times, som refererade en utställning om naturlig homosexualitet i Oslo. Nu har Dagens Nyheter (20.1.07) publicerat en motsvarande nyhet i artiklarna Homosexuella kontakter vanliga i djurriket, Homofåglar adopterade och Våra könsroller inte alls så naturliga.
I den förstnämnda skriver DN bl.a.:

Det är en långlivad myt att sex mellan djur endast sker med det motsatta könet. Det finns gott om exempel i djurvärlden på alltifrån enstaka homosexuella kontakter till livslånga samkönade parförhållanden. Ibland är det bara för djurens höga nöjes skull, men homosexualiteten kan också ha en evolutionär fördel.
Mänsklig homosexualitet har ända sedan kyrkomötet i Nablus år 1120 i de flesta sammanhang beskrivits som en udda företeelse i naturen. Som något onaturligt eftersom det inte alstrar någon avkomma. På 1100-talet sades det till och med vara ett brott mot naturens lagar, något som fortfarande hävdas i katolska och många frireligiösa kretsar. Men det stämmer inte alls. Det var då, och är fortfarande, ett religiöst påhitt.
Ända sedan antiken har det varit dokumenterat att även djur har sex mellan individer av samma kön. Den grekiske filosofen och naturforskaren Aristoteles beskrev redan för 2.300 år sedan sex mellan samkönade hyenor. Men det har talats väldigt tyst om det under årens lopp.
- Kyrkan har jobbat väldigt intensivt för att bekämpa homosexualiteten. Allt som har med homosexualitet att göra har blivit undertryckt genom hela medeltiden. Därför var det ingen som vågade säga högt att det fanns djur som var homosexuella. Det var ett av flera säkra sätt att hamna på bålet på den tiden, säger Petter Böckman, zoolog och ansvarig för innehållet i utställningen "Mot naturens ordning?" på Naturhistoriska museet i Oslo, Norge.
Utställningen har pågått sedan oktober förra året och den har väckt en viss uppståndelse i Norge.
- Det har varit några individer från frikyrkorna som har gått ut väldigt hårt, men i övrigt har det faktiskt blivit mindre uppståndelse än vad vi räknade med, säger Böckman.

Karin Långström Vinge hänvisar till artiklarna på sin blogg, där det också finns en uppsjö av kommentarer.

Senast i och med detta faller bottnen ur argument om homosexualiteten som onaturlig eller "mot skapelsen". Den som tänker vidhålla sådana argument, gör därför väl i att begrunda sina egna fördomar, eftersom det antagligen är de som är motiven till argumentationen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart, du ger mig åter tro på kristendomen.

Anonym sa...

...och vissa insekter äter också upp sin partner efter akten...helt naturligt....skapelsen är fallen och detta beteende är ingen mall för hur människor ska leva.

Kalle af sa...

Kära vän, det är en helt annan fråga.

Jag påstår inte (här) att vi skall leva efter naturen (djungelns lag m.m.) utan att homosexualiteten inte är mot naturen, såsom det ofta påstås.

Vad vi gör med den insikten kan diskuteras, men det argumentet är i alla fall vederlagt.

Anonym sa...

Som vanligt är du så klok och skriver så bra inlägg. Det finns hopp för kyrkan med företrädare som du!
Jag hoppas att fler sk kristna struntar i vad som försiggår i sängkammaren (av det som sker av kärlek och är utan tvång) och lyfter blicken.

Göran Koch-Swahne sa...

... men det går ju alldeles utmärkt att hoppa på båda benen på en gång ;=)

Läran ("det Alexandrinska budet") är den samma: argumenten utbytbara:

ömsom gnosticisistiska, ömsom allegoriska;

ömsom "hetero-sexuella", ömsom "homo-sexuella";

ömsom filosofiska, ömsom "naturliga" (flera motstridiga "natur"-begrepp redan i antiken);

ömsom "bibliska" (projektioner), ömsom "marxistiska";

ömsom vad-som-helst...