Nyhet: Schmeling inför rätta

Jag skrev i augusti om den amerikanske lutherske pastorn Bradley Schmeling. Han är homosexuell och meddelade sin biskop att han hade träffat en partner. Biskopen uppmanade honom att avgå, vilket han vägrade.
Nu har Schmeling ställts inför en kyrklig domstol och hotas att avkragas. Hans församling, S:t John’s Lutheran Church i Atlanta, står eniga bakom sin pastor, och om han avsätts från prästämbetet inom ELCA kommer antagligen församlingen att lämna ELCA för att kunna behålla sin pastor.
Fler nyhetsrapporter och kommentarer: 365gay, Straight into Gay America, Soulforce och Jerry S. Maneker.
En präst som får så starkt stöd från sin församling kan inte vara en dålig präst.
I detta fall är det förstås inte det som det handlar om, utan frågan är om homosexuella präster får leva i ett parförhållande. Heterosexuella får enligt ELCA:s regler antingen leva i celibat eller gifta, medan homosexuella endast får leva i celibat. Detta är naturligtvis ojämlikt.
Ändå illustrerar det faktum att Schmeling är en bra präst det faktum att kyrkan med dessa regler kommer att visa bort många goda präster och prästkandidater. Har den verkligen råd med det?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har kyrkan råd att göra sig av med präster som inte fullt ut kan samarbeta med kvinnliga präster? Eller får alla lågor lysa, blott ljuset är ett och detsamma?

Kalle af sa...

Alla lågor får lysa, så länge inte ett av ljusen vägrar stå i samma ljusstake som något av de andra, bara för att det andra är runt på andra ställen....