Frågor om homovigslar

“Om homosexuella får rätt till vigsel, hotar det äktenskapet. Och om äktenskapet hotas, hotas också grundvalen för både samhället och den kristna tron.” Argumentation av det här slaget stöter jag på emellanåt. Och den upphör aldrig att förvåna mig. Det enda i detta som jag ens lite kan hålla med är att äktenskapet är en viktig samhällelig institution.
Men för det första: På vilket sätt hotas det nuvarande äktenskapet av att också homosexuella får leva ut sin kärlek i ordnade förhållanden? Även om man anser att homosexualitet är av ondo, påverkas väl inte det heterosexuella äktenskapet? Kan någon förklara?
Pam’s House Blend finns en videoklipp av den amerikanska politikern Angie Paccione som kommer med i mitt tycke goda argument, bl.a.:
"Divorce is a threat to marriage. [...] Infidelity is a threat to marriage. Domestic violence is a threat to marriage. Losing your job is a threat to marriage. Marriage is not a threat to marriage."
Och för det andra: Hur kommer det sig att äktenskapet ses som en grund för den kristna tron? Varför skulle en homovigsel hota kristendomen? Går inte kristendomen ut på att leva i gemenskap med Kristus? Hur skadar det då den kristne att någon annan väljer att registrera ett “syndigt” förhållande? Se den här nyheten från Storbritannien som exempel.
Eller är det kanske så att en registrering av homosexuella förhållanden gnavar på rötterna till den kristna ideologin? Men det är i så fall inte längre kristendom, utan kristdemokrati. Man kan vara både kristen och kristdemokrat, men det är två olika saker - den ena är en relation, den andra en ideologi. Detta har jag kommenterat för rätt länge sedan i inlägget There is no Christian ethics.

Inga kommentarer: