Kyrkan diskuterar homosexualitet

(Kyrklig tidningstjänst 4.1.2007) Ledningen för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland inleder en diskussion om lagen om registrerat partnerskap och vilka följder partnerskapslagen har inom kyrkan. Biskoparna, representanter för stiften och för kyrkostyrelsens olika enheter och sakkunniga samlas till ett tredagars seminarium den 15-17 januari.
På seminariet i januari behandlar man homosexuella parrelationer utgående från synpunkter som grundar sig på bibeltolkningen, den kristna etiken och de diskussioner som förts i andra kyrkor. Den 28-29 november hålls ett nytt seminarium där man närmar sig frågan utgående från läkarvetenskapen, människosynen, själavården och lagstiftningen.
Seminariet är den lutherska kyrkans första breda diskussion om homosexualitet.
Båda seminarierna arrangeras av en arbetsgrupp som tillsatts av biskopsmötet. Arbetsgruppen har i uppgift att bereda biskopsmötets ställningstagande till vilka följder registrering av partnerskap har för kyrkan. Frågan har sin bakgrund i det uppdrag som kyrkomötet hösten 2003 gav biskopsmötet. Kyrkomötet beslöt då att be biskopsmötet utreda de teologiska och juridiska aspekterna på frågan om registrerat partnerskap. Arbetsgruppen ska avge sin beredning till biskopsmötet i slutet av 2008.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Arbetsgruppen som skött det hela, vad känner du till om dem? Finns det ens förutsättningar att dagarna blir "breda"?

Kalle af sa...

Medlemmarnas namn kom fram i nyheten som jag länkade till. Jag har inte hört någon av dem uttala sig i just den här frågan, men min uppfattning är att olika synsätt är rätt väl representerade.

Jag tror nog att det är frågan om ett ärligt försök att belysa frågan från många olika håll och komma fram till bästa möjliga slutresultat. Om det lyckas är förstås en annan fråga, men strävan torde vara denna.

Vem som uttalar sig på seminarierna har jag däremot ingen aning om.

Anonym sa...

Programmet för kyrkans "partnerskapslagsseminarium" 15-17 januari 2007 finns här: http://www.evl.fi/kkh/ktk/parisuhde/Kirkotjahomoseksuaalisuus/Suomi/vihkonen.pdf Av deltagarlistan ser man klart att båda sidor kommer till tals. T.ex. första dagen pratar Kari Kuula som hör till liberalteologerna. Martti Nissinen, likaså tillhörandes den mera liberala falangen, har skrivit "Homoerotiikka Raamatun maailmassa" (1994) som egentligen förklarar allt i den här frågan, varifrån de negativa attityderna kommer. Professor Antti Laato från Åbo Akademi tillhör den ärkekonservativa falangen. Beskrivande nog så har Stig Kankkonen i Kyrkpressen nr 50 14.12.2006,6 (http://www.kyrkpressen.fi/arkiv/KP0650.pdf) Antti Laato att försvara Nokia-missionens ledare Markku Koivisto. För övrigt kan man notera att föreningen Aslan - som hävdar att man kan "bota" homosexualitet - finns representerad i deltagarlistan via Ari Puonti. I sin bok "Homoseksuaalisuus - hämmennyksestä selkeyteen" (2004) berättar han hur han blev "botad" från sin homosexualitet. Alla sidor kommer minsann till tals! Slutresultatet blir säkert bra, men på vägen dit kommer det säkert att fällas en hel del sårande och mycket kränkande kommentarer ännu. Tyvärr. Då man skulle kunna vara som en fluga i taket och få lyssna på teologernas utläggningar...

Alma sa...

Hello, I would like to list the book "Homoerotiikka Raamatun maailmassa" on the website I created for Gay Christians in Europe (on my page for book in Finnish language).

Would you happen to have a picture of the book in Finnish (not the English version) ?

Also, please feel free to add the website as a resource on your blog if you feel it is relevant :
www.gaychristian-europe.com

Thanks,