Äktenskapsbegreppet

Vad är ett äktenskap?
Det är ett förbund mellan två personer som älskar varandra, som önskar leva tillsammans och tillsammans uppfostra de eventuella barn som Gud har gett dem. Detta förbund kan formellt se olika ut i olika samhällen, kulturer och tider, men tycks vara allmänmänskligt förekommande. Att en av äktenskapets funktioner är att ge trygghet åt makarnas barn, innebär inte att ett barnlöst äktenskap skulle vara ogiltigt.
Vad är då ett kristet äktenskap? Är det inte helt enkelt ett äktenskap där makarna önskar leva tillsammans med Gud, alltså ett äktenskap mellan kristna makar?
Vad finns det i äktenskapsbegreppet som gör att det vore omöjligt att utvidga praxis från att nu gälla endast heterosexuella par till att omfatta också homosexuell kärlek?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Inget, förutom majoritetens bromskloss. En annan intressant fråga (som kanske inte hör hit) är varför det anses vara mer "giltigt" att leva i ett äktenskapligt förhållande än i ett t.ex. samboförhållande. Helt klart existerar det inte lika mycket byrokratiskt krångel då man lever i samboförhållanden som det gjorde tidigare, men långt ifrån smidigt är det fortfarande.

Kalle af sa...

Frågan hör nog hit. Helt enkelt är det väl frågan om att vigseln har varit samhällets sätt att formalisera ett förhållande. Det är s.a.s. en paketlösning. Om man inte vill ha paketet, måste man plocka ihop delarna själv, och det är krångligare.

Om detta är bra eller dåligt är en annan sak.

Anonym sa...

Så är det nog. Jag gissar att allt eftersom "sambofenomenet" växer, så jämställs det mera med ett äktenskapligt förhållande. Jag hoppas innerligt att homosexuella förhållanden också jämställs med heterosexuella, eftersom det likaså är fråga om kärlek mellan två människor. No more, no less.

Kalle af sa...

Samboförhållandenas "äktenskapligande" har nog pågått många år redan. I övrigt håller jag helt med dig.