Gudstjänsten: Bibeltexterna

För varje söndag ger Evangelieboken tre bibeltexter att läsas i gudstjänsten. Dessa fungerar också som underlag för predikan.
Första läsningen är ett avsnitt ur Gamla testamentet.
Andra läsningen är hämtad från Nya testamentet exklusive evangelierna.
Evangelietexten är hämtat från något av de fyra evangelierna i Nya testamentet.
Det finns tre s.k. årgångar, var och en bestående av tre texter. Det betyder att vi nu under kyrkoåret 2006-07 läser första årgångens texter, nästa år andra årgången och sedan tredje, tills vi därpå följande år börjar med första årgången igen. Detta sker naturligtvis för att få större variation och bredd i läsningarna och i predikan.
Dessutom finns det en psalm från Psaltaren angiven för varje söndag. Där finns dock inga årgångar. Psaltarpsalmen används ibland som introitus. Den kan också användas i inledningsorden, men så brukar inte ske i Borgå.
Vissa mindre viktiga helgdagar har färre texter än dessa tio. Andra högtider kan förutom de tio läsetexterna ha ett antal alternativa predikotexter att välja mellan. Om predikanten väljer att utgå från en sådan, läser han den i allmänhet från predikstolen som inledning på sin predikan.
Liturgen kan välja att läsa första årgångens evangelium också under andra eller tredje året. Då använder predikanten ändå den rätta årgångens text som predikotext.
I Borgå läser ofta kyrkvärdarna (som är lekmän) de två första läsningarna, medan liturgen alltid läser evangeliet.
De två första läsningarna åhör församlingen sittande. Läsaren avslutar med att säga: “Så lyder Herrens ord,” varpå församlingen svarar: “Gud, vi tackar dig.”
Evangeliet lyssnar vi däremot till stående. Under vissa tider av kyrkoåret inleds evangelieläsningen med att församlingen sjunger “Halleluja.” När liturgen har läst evangeliet, avslutar han med att säga: “Så lyder det heliga evangeliet.” Församlingen svarar med att säga eller sjunga “Kristus, vi lovar dig” och eventuellt ännu ett “Halleluja.”

Inga kommentarer: