Veckans anekdot: Ytterst på den tredje

Det är inte bara konfirmander som sysslar med felsägningar; också vi präster klåpar ibland.
De traditionella jordfästningsorden lyder, som bekant: Av jord har du kommit. Till jord skall du återvända. Jesus Kristus, vår Frälsare, skall uppväcka dig på den yttersta dagen. Det finns andra fina varianter, men denna är traditionell och därför kanske vanligast.
Det var också denna variant som jag använde när jag jordfäste min hustrus morfar några månader efter prästvigningen. Eller i alla fall hade jag tänkt använda den. Till min förskräckelse hörde jag hur trosbekännelsens ord slog igenom och jag i stället sade: Jesus Kristus, vår Frälsare, skall uppväcka dig på den tredje dagen.
Med tanke på att morfar redan hade varit död i tio dagar eller så, var det inte roligt att höra en sådan groda hoppa ur munnen på sig!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, Kalle!
När Du säger "hörde jag", så tycker jag att det ofta i situationer där man är kanske väldigt gripen är just så: Man "hör sig säga" (ett och annat) i stället för att "säga".
Jag själv skäms för en situation, där jag - åtminstone konventionellt sett - hade den mest opassande minen vad gällde situationens allvar.

Anonym sa...

Jag ber om ursäkt, men jag måste skratta :D Om din hustrus morfar hade sinne för humor, skulle han ha varit bara glad över din "groda" :) Det är alltid så friskande att vara lite mänsklig :)

Anonym sa...

En finsk präst berättade att han skulle jordfästa stoftet av en man som hette Mikko Myyrä. Vid orden "från jord har du kommit och till jord ..." hade den stackars prästen börjat skratta.