Borgågemenskapen diskuterar partnerskap

Med anledning av att Svenska kyrkan fattade sitt efterlängtade beslut om att införa en välsignelseakt också för homosexuella par, kommer representanter för Borgågemenskapens kyrkor att samlas i Sigtuna i början av nästa vecka. Det är inte frågan om regelrätta förhandlingar, utan konsultationer, där kyrkorna lyssnar till varandra, men inte kommer med gemensamma uttalanden, fördrag el.dyl. Detta rapporterar Kyrkans Tidning.
Diskussioner är väl alltid bra, antar jag…
Artikeln innehåller också en faktaruta om Borgågemenskapen, och det skadar kanske inte att citera den här.
Borgågemenskapen
En kyrkogemenskap av lutherska kyrkor främst i Norden och Baltikum samt anglikanska kyrkor på de brittiska öarna. Gemenskapen har antagit Borgåöverenskommelsen som innebär att man välkomnar varandras präster och medlemmar som sina egna. Den som tillhör någon av medlemskyrkorna och efterfrågar en kyrklig handling skall behandlas på samma sätt som de egna medlemmarna.
Överenskommelsen bär namn efter staden Borgå i södra Finland där den undertecknades.
Medlemmar:
Evangelisk-lutherska kyrkan i Estland,
Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland,
Evangelisk-lutherska kyrkan i Litauen,
Isländska folkkyrkan,
Norska kyrkan,
Svenska kyrkan,
Engelska kyrkan,
Irländska kyrkan,
Skottlands episkopala kyrka,
Walesiska kyrkan,
Portugals lusitanska kyrka
och
Spanska episkopala reformerade kyrkan.
Danska folkkyrkan och den Evangelisk-lutherska kyrkan i Lettland innehar observatörsstatus.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Och vart leder den diskussionen tror du?

Kalle af sa...

Nå... i bästa fall till en ökad förståelse för alternativa tänkesätt. I värsta fall till att Borgågemenskapen börjar sjunga på sista versen. Realistiskt sett tror jag att diskussionen inte kommer att ha väldigt mycket praktiska följder. Men vi får väl se.

Anonym sa...

Varför är inte Tyskland med? Vilken ställning har i detta sammanhang Tyska församlingen i Borgå stift? Jag saknade det tyska språket vid biskopsvigningen...

Kalle af sa...

Borgågemenskapen slöts mellan kyrkor i Norden (utom Danmark), Balticum (utom Lettland) och Brittiska öarna (med spanska och portugisiska dotterkyrkor). Tyskland var inte med denna gång, inte heller andra lutherska eller anglikanska kyrkor och länder. Varför vet jag inte.

Deutsche Gemeinde har i detta sammanhang samma ställning som övriga församlingar i vår kyrka.

Varför tyskan saknades på biskopsvigningen, alltså varför just dessa gäster och inte andra hade inbjudits, kan jag inte heller svara på. Man borde fråga biskop Gustav och domkapitlet; det var ju deras show.

Anonym sa...

Tyska kyrkan (EKD) med flera (ex. danska och norska kyrkan) deltar i ett samarbete som kallas för "CPCE" (Community of Protestant Churches in Europe) eller "Leuenberg-avtalet". Se deras hemsida: www.leuenberg.org.
Mvh