Kränkningar kränker alla!

HBT-personer kränks på arbetsplatser, skriver Per Westberg på sin blogg. Det är tänkvärt. Det handlar inte alltid om medvetna kränkningar, utan bara om tanklöshet, som baserar sig på det outtalade antagandet om att alla är heterosexuella. ”Heteronormen”, kallar Westberg det. Och han har rätt. Läs hans exempel.

En annan blogg som ofta har intressanta kommentarer om saker och ting är Pam’s House Blend. Idag publicerade hon ett inlägg som behandlade orsakerna till att heterosexuella engagerar sig för homosexuellas rättigheter. Också jag har fått heteronormativa oförstående kommentarer här på bloggen, som utgår från att jag måste vara homo, eftersom jag talar om hbt-rättigheter - ett typiskt tänkesätt för en som inte ser på annat än sin egen navel i denna egocentricitetens själviska tidsålder. Men Pam citerar kolumnisten Leonard Pitts Jr.:
The most concise answer I can give is cribbed from what a white kid said 40 or so years ago, as white college students were risking their lives to travel South and register black people to vote. Somebody asked why. He said he acted from an understanding that his freedom was bound up with the freedom of every other man.
Han har en poäng, minsann.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det lönar sig alltid att kämpa mot rasism, homofobi och kvinnoförakt. Sist och slutligen är de olika sidor av samma mynt. Frihet för alla eller så för ingen.