Homofob brottslighet

Homosexuella kan råka ut för brott av olika slag. Det finns naturligtvis de brott som vem som helst kan bli offer för, men dessutom finns det en alldeles speciell brottslighet som drabbar hbt-folket. Exemplen nedan är slumpmässiga färska nyheter från nätet.
Man kan mot sin vilja bli "outad". Det innebär att man kommer "ut ur skåpet", alltså att det blir känt att man är homosexuell. I sig är det bra med öppenhet, men var och en borde själv få välja när, var, hur och för vem man berättar om sin läggning. I en idealvärld skulle det inte spela någon roll, men tyvärr är vi inte där (än).
Exempel: Charlene Nguon från Kalifornien relegerades för att ha kysst sin flickvän i skolan, och på så sätt fick hennes familj reda på hennes läggning.
Man kan bli överfallen, misshandlad, våldtagen eller dödad p.g.a. sin sexuella läggning. Det finns naturligtvis en skillnad mellan att ha homofoba åsikter och att begå homofoba våldsbrott. Ändå är homofobin den samma, och skillnaden är endast en nyansskillnad, inte en väsensskillnad.
Exempel: Urban i Malmö blev rånmördad p.g.a. sin läggning.
Exempel: Sara Kaspereit från Oklahoma fick ordet "lesbo" inskuret i armen.
Homosexuella är naturligtvis inte den enda gruppen av människor som råkar ut för brott p.g.a. någonting som de är. Judar, negrer, finlandssvenskar, ja vem som helst som avviker från det "normala" kan drabbas. Men hbt-människor är en utsatt grupp, och om de inte är de enda, gör det inte saken bättre, utan värre.

Inga kommentarer: