Församlingsvalet är nästa biskopsval

I dagens ledare i Jakobstads Tidning skriver Ulf Överfors om biskopsvalet, och om hur den konservativa styrande klicken i Pedersöre prosteri (och säkerligen också de övriga österbottniska prosterierna Korsholm och Närpes) lyckades vända det till sin fördel genom att med händer och tänder klamra sig fast vid makten.
Blir Perret vald kommer Borgå stift att få problem. Men det kommer Perret själv också att få. Blir han biskop kommer hela hans ämbetstid att kantas av kvinnoprästfrågan. Risken är stor för att stiftet splittras definitivt och varaktigt. Likaså är risken stor för att stora delar av församlingsmedlemmarna vänder sin kyrka ryggen. Och helt säkert kommer kyrkan att få stora problem med att tilltala och kommunicera med unga människor. De yngre generationerna ser med helt andra ögon än de äldre och bibeltroget konservativa på kyrkan.
Det står utom allt tvivel att det stöd som Henrik Perret fick i Pedersöre prosteri inte motsvarar församlingsmedlemmarnas uppfattning.
[...]
I ett val utan elektorer, där alla medlemmar hade fått delta, skulle Bo-Göran Åstrand sannolikt ha fått det starkaste stödet.
Det att valdeltagandet i kyrkliga val är lågt är inget försvar för att ha kvar elektorssystemet. Alla församlingsmedlemmar skall ges möjligheten att delta, eller låta bli att delta i kyrkliga val, även i biskopsval.
[...]
Björkstrand blir ingen långvarig biskop. Om tre år är det val igen. Det valet kanske står mellan Åstrand och Perret. Vem vet.
Blir det så måste alla, som inte får rösta, noga hålla ögonen på vilka det är som väljs att företräda Pedersöre prosteri. Annars blir det en upprepning av den valkupp vi nu bevittnat.
Hur då valkupp? Jo därför att enkäter visar att nittio procent av svenskösterbottningarna vill ha kvinnliga präster.
Överfors ser saken ur sitt Jakobstadsperspektiv, och har säkert rätt i det han säger. Ändå är chansen att valsystemet radikalt ändras inom de närmaste tre åren inte stor, eftersom det har justerats upprepade gånger under den senaste tiden.
Därför kan jag inte nog betona, att den som vill påverka biskopsvalet nästa gång, ovillkorligen måste engagera sig i församlingsvalet på farsdag i år! Helst bör man ställa upp som kandidat, men åtminstone måste man se till att gå och rösta! I församlingsvalet väljs nämligen de som väljer lekmannaelektorerna och i viss mån prästelektorerna i biskopsvalet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle våga påstå som svar på Överfors ledare att många unga i Pedersöre prosteri inte alls ser med helt andra ögon på kyrkan än de bibeltroget konservativa. Många österbottniska ungdomar vågar ännu tro på Bibeln och tolka den ordagrant. De har inte blivit korrumperade av världen i samma grad som många äldre.

Anonym sa...

För eget intresse. En fråga. Vad är det för fel med kvinnliga präster?

Kalle af sa...

Enligt mig, ingenting. Men du frågar efter motståndarnas argumentation, förstår jag.

Det finns de som grundar sig på bibelställen som 1Kor 14:34 (kvinnan skall tiga vid sammankomsterna), och de som hänvisar till traditionen, som att Jesus endast valde män som apostlar. Också ett ekumeniskt argument framförs ibland: Om vi har kvinnliga präster, får vi problem i förhållandet till de kyrkor som inte har sådana, såsom de katolska och ortodoxa kyrkorna.
Detta helt kort.