Domprostbesväret förkastas av HFD

Det rör äntligen på sig i domprostvalet i Borgå!
Detta har hänt:
Domprost Lars Schmidt gick i pension år 2005.
Tjänsten lediganslogs och fick fyra sökanden, som domkapitlet ställde upp på valförslag: Lars Junell i första, Allan Franzén i andra och Bror Träskbacka i tredje förslagsrum. Mats Lindgård konstaterades vara behörig för tjänsten.
I praktiken innebär detta att den av de tre förstnämnda som får mest röster blir vald. Om någon skall bli vald utanför de tre förslagsrummen, bör han få minst hälften av de avgivna rösterna och minst 10 % av det totala antalet röster i församlingen. Det i sin tur betyder att valdeltagandet bör vara minst 20 %, vilket är ovanligt i kyrkliga val.
Franzén är kvinnoprästmotståndare. På den grunden besvärade sig Lindgård till först domkapitlet och sedan Helsingfors förvaltningsdomstol, eftersom det finns flera kvinnliga präster i församlingen och många i stiftet, som domprosten måste ha att göra med i sin tjänst.
Efter ett drygt år gav förvaltningsdomstolen honom rätt.
Träskbacka överklagade så förvaltningsdomstolens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Han motiverade det med att beslutet tillkom i oriktig ordning och att förvaltningsdomstolen hade överskridit sina befogenheter.
Allt detta har jag bloggat om tidigare i inläggen Nyhet: Domprostvalets domstolsutslag i media (25.5.06), Ny tur i långdansen kring domprostvalet (5.6.06) och Domprostvalet: Och så var de bara tre ... nej, fyra i alla fall! (21.9.06).
Idag, 11.10.07, kom HFD med sitt efterlängtade utslag, som har koden KHO:2007:70. Efter att ha refererat processen, kommer de med sitt beslut, som lyder: "Högsta förvaltningsdomstolen lämnar besvären och ansökan om återbrytande utan prövning."
Detta innebär att HFD anser att Träskbacka inte hade besvärsrätt i frågan och att Helsingfors förvaltningsdomstols beslut därmed vinner laga kraft. Ärendet går nu tillbaka till domkapitlet, som bör uppgöra ett nytt valförslag utan Franzén. Därmed är alla tre övriga kandidater på samma startlinje.
Tidtabellsmässigt torde detta betyda att med alla beslut och besvärstider som skall fattas och iakttas, kan själva valet tidigast hållas i början av februari. I så fall kunde den nya domprosten antagligen tillträda från 1.4.08.
Nog är det ju på tiden.

Inga kommentarer: