Samtalstjänsten byter nummer

Jag ska försöka igen...
men bäst att börja med en mjukstart...
Den svenskspråkiga samtalstjänstjouren har haft olika nummer beroende på var i landet man ringer från. Den 1 oktober blev det en enda nummer för alla svenskspråkiga i hela Finland. Då ringer svenskspråkiga nummer 01019-0072 oberoende av i vilken region i Finland man befinner sig. Också den finskspråkiga samtalstjänsten ändrar nummer, till 01019-0071. Det behövs inte längre riktnummer då man ringer från en mobiltelefon.
Samtidigt ändrar tjänsten så att det går att ringa till Samtalstjänsten från utlandet. Från utlandet slår man nummer +358 1019 0072 och +358 1019 0071.
Samtalstjänsten är öppen varje dag, också på veckoslut och helger. Med de nya numren förlängs öppettiderna i de flesta regioner. De nya öppettiderna är varje kväll kl. 20-24 till den svenskspråkiga samtalstjänsten. Den finskspråkiga samtalstjänsten är numera öppen i hela landet från söndag till torsdag kl. 18-01 och på fredag-lördag kl. 18-03. Tidigare har öppettiderna varit olika i olika regioner men numera håller man öppet samma tider i hela landet.
Att ringa Samtalstjänsten från en fast telefonanslutning kostar lika mycket som ett lokalsamtal. Om man ringer från en mobiltelefon faktureras samtalet i enlighet med den egna operatörens samtalspriser.
Vill man ha hjälp via e-post kan man gå in på den finskspråkiga webbtjänsten Palveleva netti, evl.fi/palvelevanetti. Där kan man sända meddelanden vilken tid som helst på dygnet. Svar på sitt meddelande får man inom fem dagar.
Samtalstjänsten och Palveleva netti tar inte betalt för sina tjänster.
Samtalstjänsten är en telefonservice som upprätthålls gemensamt av de lutherska församlingarna. Man behöver inte presentera sig själv då man ringer. Samtalet förs anonymt och är konfidentiellt. De som håller jour på samtalstjänsten har tystnadsplikt. De är omsorgsfullt utvalda för uppgiften och utbildade frivilliga eller anställda i kyrkan.
Samtalstjänsten och Palveleva netti använder bara sådana apparater och tekniska lösningar där den som tar kontakt inte går att känna igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kalle, välkommen tillbaka! Hoppas du känner dig utvilad och fit for fight efter bloggpausen. Samtalstjänsten är en viktig serviceform (jag har själv suttit och svarat i telefon i samtalstjänsten).

Anonym sa...

Prisar den Allsmäktge!
Välkommen, broder, i den aktiva gemenskapen tillbaka!