Nyheter om hbt och kyrka

Den 4 juni 2007 mördade Terry Mark Mangum i Houston, Texas, USA, en homosexuell man, Kenneth Cummings Jr., genom att knivhugga honom i huvudet. Mangum gick uppsåtligt till gaybarer i Houston för att söka upp någon homo att döda, eftersom han ansåg att det var Guds vilja.
Jag undrar vilken kyrka Mangum hör till. Var har han fått en så förvriden bild av Gud? Det är ytterst tragiskt, ur många synvinklar.
Murder suspect says he was doing God's work (Houston Chronicle 15.7.07)
Blaming the Bible for an atrocity, Case# 90210 (Last Row 15.7.07)
Hate-slaying suspect: I did it for God (Advocate News 27.7.07)
I Uganda är homosexualitet straffbart med upp till livstids fängelse. Både spontana "medborgaraktioner" och statssponsorerade räder mot homosexuella tenderar att utlösa våldsamheter mot hbt-personer. Tidningar "outar" påstådda homosexuella och utlämnar dem därmed åt mobbens hat.
En ugandisk hbt-organisation höll trots detta en presskonferens 17.8.07. En del av deltagarna var maskerade, men en del visade prov på stort mod genom att avslöja sin identitet och den behandling som de hade utsatts för av bl.a. polisen.
I stället för att ställa sig på dessa utsattas sida, tog de ugandiska kyrkorna och särskilt den mellankyrkliga organisationen Uganda Joint Christian Council (UJCC) tillfället i akt och arrangerade en anti-gay-demonstration några dagar senare, 21.8.07. Detta är ironiskt, eftersom UJCC:s mål är att "upprätthålla kristna värden och arbeta för mänskliga rättigheter och social rättvisa" ...
Uganda Gays Go Public to Denounce Repressive Regime (365gay 17.8.07)
Ugandan Groups Demonstrate Against Gays (365gay 21.8.07)
Ugandan churches demonstrate against gay acceptance (PinkNews 21.8.07)
U.S. journalist targeted over Uganda gay issues (Advocate News 21.8.07)
I Sverige är situationen något annorlunda. Där deltog Svenska kyrkan i augusti i Stockholm Pride, som avslutades med "Kärlekens mässa" i Storkyrkan, där domprost Åke Bonnier predikade. Prästen Niklas Olaison höll ett seminarium om sodomins historia i samband med festivalen.
Allt är dock inte helt entydigt i Sverige heller. Ecce Homo-utställningen blev utsatt för ett attentatsförsök i Jönköping 12.8.07, och både Bonnier och Olaison har blivit anmälda för Stockholms domkapitel för en text i en tidning som domkyrkoförsamlingen ger ut. Olaison skrev texten och Bonnier var ansvarig utgivare för tidningen.
Sodomins historia, ett seminarium med prästen Niklas Olaison (Stockholm Prides hemsida 1.8.07)
Svenska kyrkan deltar på Pridefestival (Kyrkpressen 4.8.07)
1000 firade Kärlekens Mässa (QX.se 6.8.07)
Attentatsförsök mot Ecce Homo (Antigayretorik 13.8.07)
Bonnier anmäld till domkapitlet (Kyrkans Tidning 25.9.07)
Och i Norge rör det på sig. Regeringen föreslår att äktenskapsbegreppet skall utvidgas till att omfatta också homosexuella par, men det motsätter sig kyrkan. Däremot talar biskopsmötet för att öppet homosexuella personer skall få prästvigas. Frågan kommer upp i kyrkomötet i november, men oberoende av vilket beslut som där fattas, kommer det tyvärr att ha en splittrande effekt på kyrkan.
Strid om homoseksuelle truer norsk kirkes enhed (Kristeligt Dagblad 20.9.07)
Norska kyrkan håller fast vid äktenskapsbegreppet (Kyrkpressen 24.9.07)
Norska statskyrkan säger ja till "homopräster" (QX.se 2.10.07)
Church of Norway votes to allow gay pastors (PinkNews 2.10.07)

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Jag undrar vilken kyrka Mangum hör till. Var har han fått en så förvriden bild av Gud? Det är ytterst tragiskt, ur många synvinklar."

Fundamentalism + viss naivitet + en aning galenskap + isolering + en lämplig ursäkt = kan leda till just det här, ibland.
Läs mera här.

Anonym sa...

Hej Kalle! Vilket avskyvärt brott att anse sig ha rätt att döda med "Guds hjälp" (i Texas)! Det jag läser om Uganda är också väldigt upprörande. Det är ju klart brott mot mänskliga rättigheter. Vad hemskt att kyrkan inte ställde sig på de utsattas sida utan tvärtom övergav dem! Så långt som till Sverige-länkarna kom jag i min läsning... Intressant! Varma hälsningar!

Dennis Alexis Hellström sa...

Tur att jag bor i Sverige. Homofobi är så 1800-tal.

http://www.bimboboy.com/blogg

Anonym sa...

Jo, man kan verkligen fråga sig till vilken kyrka Mangum hörde. Tyvärr finns det även många kyrkor och kristna i Finland som är negativt inställda till hbt-personer. Tack Kalle för att du ställer upp för oss! :-)