Nyhet: Schmeling dömd

Pastor Bradley Schmeling är präst inom ELCA, den största lutherska kyrkan i USA med 4,9 miljoner medlemmar. Han verkar som kyrkoherde i S:t John’s Lutheran Church (350 medlemmar) i Atlanta, Georgia sedan år 2000. Schmeling är homosexuell, och när han meddelade sin biskop Ronald Warren att han hade hittat en livspartner, beordrade biskopen honom att avgå. Då Schmeling vägrade, tog biskopen till disciplinära åtgärder. En kommitté inom ELCA tillsattes för att bedöma fallet. Detta bloggade jag om både i augusti och i januari.
Nu har kommittén kommit med sitt utlåtande - eller kanske “dom” vore ett bättre ord - som går ut på att de nuvarande reglerna inom ELCA är entydiga: Prästerna bör leva i äktenskap eller i celibat, oberoende av sin sexuella läggning. Eftersom Schmeling inte kan gifta sig med sin partner, bör han leva i celibat eller avgå från sin tjänst och från prästämbetet senast den 15 augusti. Detta var väl väntat.
Det som inte var lika väntat var att kommittén också konstaterade att om regeln mot homosexuella präster skulle ändras, vore kommittén s.g.s. enhälligt av den åsikten att Schmelings beteende är helt i enlighet med hans ämbete. Kommittén föreslår dessutom att sagda regel de facto borde ändras, homosexuella präster tillåtas att leva i “livslånga partnerskap” och sådana som har avkragats p.g.a. denna regel skulle återinsättas i sina ämbeten.
Senast ELCA:s synod (som motsvarar vårt kyrkomöte) röstade om saken år 2005, nådde man inte upp till den behövliga två tredjedels majoriteten, men ärendet kommer antagligen upp vid synoden den 6-12 augusti 2007, alltså några dagar före Schmelings tidsfrist går ut. Om regeländringen då går igenom, kan Schmeling antagligen stanna utan repressalier.
Till saken hör att Schmelings församling mycket starkt har slutit upp bakom honom. Det förefaller som om de skulle vilja behålla Schmeling som sin pastor, även om det skulle betyda att församlingen måste utträda ur ELCA. Alla hoppas dock att så inte skall ske.
Källor:
Washington Post
365gay
Pam’s Coffee Blend

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanske nu inte så dåliga nyheter...