I Svensk Kyrkotidning 1-2/07 skriver Thomas Ekstrand en ledare om välsignelse av registrerade partnerskap med anledning av att Svenska kyrkan i december antog ett formulär för en sådan välsignelse. Ekstrand skriver bl.a.:
Svenska kyrkan tvekar ännu om att använda beteckningen "äktenskap" om registrerade partnerskap. I dagsläget kan en sådan hållning möjligen försvaras av att också lagstiftningen gör en åtskillnad mellan äktenskap och partnerskap. Teologiskt sett är det svårare att argumentera för en åtskillnad, om man samtidigt bejakar att partnerskap är en av Gud välsignad form för att stadfästa kärleken mellan två personer. Så länge kyrkan reserverar beteckningen "äktenskap" för livsförbund där makarna är två personer av olika biologiskt kön, gör man också – medvetet eller omedvetet – en rangordning mellan "bättre" och "sämre".Ja, frågan har kommit upp här på bloggen tidigare, men inte fått något svar från dem som vill skilja åt äktenskapet från registrerade partnerskap: Vilken är skillnaden mellan dem? Finns det någon skillnad utom könsfördelningen i parförhållandet?
Vare sig det är avsiktligt eller inte, innebär det faktum att ordningen för välsignelse av registrerat partnerskap så nära ansluter sig till ordningen för välsignelse av borgerligt ingånget äktenskap att steget till att i kyrkans sammanhang använda samma begrepp för de livsförbund kyrkan välsignar har blivit väsentligt mindre. På flera ställen tar ritualet hänsyn till att också personer som ingått partnerskap har eller får barn och det innehåller en möjlighet till bekräftelse av löftena. Läser man inledningsorden i ordningen för välsignelse av partnerskap respektive borgerligt äktenskap kan man ganska lätt konstatera att partnerskapets innebörd inte tolkas väsentligen annorlunda än äktenskapet. Det enda undantaget är att äktenskapet sägs vara "ett heligt förbund, förordnat och välsignat av Gud", medan det i parterskapsvälsignelsen uttrycks vagare, som att "Kärleken har sitt ursprung i Gud". Här finns, kan man ana, fortfarande en viss implicit rangordning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar