Mikko Ketola: Opus Dei - vaiettu salaseura? Minerva 2006. Inbunden, 203 sidor.Opus Dei (latin för "Guds verk"), en av de kyrkliga organisationer som det går mest rykten om, grundades 1928 av den spanske prästen Josémaria Escrivá (1902-75), som 2002 blev helgonförklarad. Den är numera en s.k. personalprelatur, vilket innebär att den har personliga medlemmar och att den i förhållande till dem sköter en del av de uppgifter som annars hör till ett stift.
Opus Dei har i bästa konspirationsteoretiska anda anklagats för hemlighetsmakeri, för hjärntvätt, för att bakom kulisserna styra både den katolska kyrkan och många världsliga regeringar (särskilt i Francos Spanien) och för att använda sina förmenta enorma ekonomiska resurser för att komma till sina mål som styrs av makthunger. Dessa anklagelser har fått ytterligare fart, särskilt i den stora allmänhetens ögon, genom den intill oigenkännlighet negativa bild som Dan Brown tecknar upp av organisationen i sin famösa bok Da Vinci-koden.
Mikko Ketola (f. 1963) är kyrkohistoriker. Han verkar som akademiforskare vid Finlands Akademi, som docent vid Helsingfors universitet och som sekreterare i Finlands kyrkohistoriska sällskap. Han är därför väl lämpad att skriva en nykter och saklig framställning över Opus Dei. I sin bok går han igenom organisationens historia och nutid, dess teologi och dess ställning inom den katolska kyrkan samt många av de anklagelser som har framförts mot Opus Dei.
Slutsatsen blir att Opus Dei inte behöver fruktas. Den är en andlig (icke politisk) organisation, som ingen behöver tycka om, men som är värd en kritisk granskning innan man fortsätter sprida de ofta huvudlösa rykten som rör sig kring den. Konspirationsteoretikerna som ligger till grund för de uppgifter som t.ex. Brown kastar fram, har missat det där med kritisk granskning. Det som de sysslar med är i det närmaste grundlös svartmålning.
7 kommentarer:
I allt som är, finns något som inte faller "alla på läppen" och varje kommentar borde granskas närmare. Opus Dei har blivit mer känd för allmänheten genom Dan Browns bok. Jag t.ex är en av dem som blev upplyst...
Visst blev den kändare genom DVK. Men hur mycket påverkar bilden av fanatiska mördande albinomunkar läsarens inställning till en rörelse som han inte vet mer än så om? Varje kommentar borde granskas närmare - och det gör Ketola. Bra bok!
Ska läsa om det vid tillfälle. - De som jag råkar känna av Opus Dei''are är synnerligen trevliga, rara och härliga människor.. Har därför haft svårt att förstå kritiken på den vanliga människans plan..Men nivåerna är ju säkert som överallt, många och man förstår inte allt.
Katolilaisena satun tuntemaan useita Opus Dein jäseniä, sekä maallikoita että pappeja.Luin aikoinani perustajan kirjoittaman kirjan (nimeä en nyt muista) ja kauhistuin Escriván ajatuksia.
Hän mm. väitti, että suurin osa kirjoista on sielulle vahingoksi. ("Kasa sontaa")
Muutama kuukausi sitten liikkeen pääjehu USA:ssa väitti esitelmässään, että Amerikan katolisista yliopistoista vain pari on enää todella katolisia. Muissa tytöt eivät käytä hameita ja pojat kulkevat kesällä shortseissa. Lontoossa ilmestyvässä TABLET -lehdessä Westminsterin kardinaali Basil Hume jo vuosia sitten varoitti katolilaisia liittymästä Opus Deihin.Johannes Paavali II kuitenkin suosi järjestöä ja nimitti sen jäseniä piispoiksi. Näin tapahtui mm. Tallinnassa, jossa ansioitunut, Toronton yliopiston professori Vello Salon sijaan piispaksi nimitettiin
ranskalainen OD:n jäsen. Jos joku minua katolilaisena huolestuttaa niin se on juuri puolifasistinen Opus Dei.
Browns bok är ju en spekulativ smörja, men ingen rök utan eld. Jag gjorde en tv-dokumentär 1995 om Opus Dei med en grundläggande, positiv förhandsinställning, men blev nog besviken. Det var väldigt mycket sektartad inre kontroll och besvärliga saker om människor som jobbade sig intill burnout, blev ställda på bar backe, utan pension mm. när de lämnade rörelsen. Detta var i Spanien. Jag har inte själv velat upprätthålla någon "front" mot Opus Dei efter programmet, men någon tycks ha sparat en engelskspråkig utskrift av programmet, se länk nedan.
http://www.mond.at/opus.dei/opusbold.html
Kerola refererar dina erfarenheter i sin bok. Tydligen har han intervjuat dig - bland andra.
Det är klart att det finns negativa saker att säga om OD, men de bör hållas i perspektiv. Och det är det jag tycker att Ketola gör.
Kiintoisaa luettavaa: www.rickross.com/groups/opus.html
Skicka en kommentar