Kandidater till dekansposten

För ett par månader sedan kunde jag rapportera att stiftsdekan Gunnar Grönblom avgår. Dekanstjänsten lediganslogs, och sedan ansökningstiden nu är till ända kan vi konstatera att två sökanden har anmält sig.
Dessa är direktorn vid Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA) vid Kyrkostyrelsen Robert Lemberg och professorn i praktisk teologi vid Åbo Akademi Sixten Ekstrand. Båda dessa är teologie doktorer och har länge varit med i svängarna.
Vissa skillnader kan man ändå observera. Lemberg har varit en del av oppositionen mot stiftsledningen (det som biskop Erik för några år kallade "Björnligan"), och har varit verksam på stiftsnivå som stiftssekreterare vid det f.d. Stiftsrådet och nu som direktor för dess efterträdare. I biskopsvalet stödde han (liksom jag) Helene Liljeström. Lemberg kan anses vara liberal.
Ekstrand är däremot en akademiker. Han saknar ingalunda kontaktnät i stiftet eller erfarenhet från församlingsarbete, men har under de senaste åren mest hållit till på ÅA. Han gjorde ett kortvarigt gästspel som chefredaktör för Kyrkpressen, men blev utrökt och efterträddes av Stig Kankkonen. Ekstrand har väckelsebakgrund i Kyrkans Ungdom och stödde biskop Gustav i valet.
Valet torde falla den 28 februari. Få se vad domkapitlet prioriterar...

2 kommentarer:

Marika sa...

"Kandidater till dekadensposten" läste jag flera gånger utan att riktigt få ihop det. Jag hoppas att dekanstjänsten inte leder dekadens. :)

Anonym sa...

Det är väl två ovanligt jämnstarka kandidater...