Kristendomsfientliga länder

Tidningen Dagen rapporterar följande:
Nordkorea toppar för femte året i rad den kristna organisationen Open Doors lista över kristendomsfientliga länder. Saudiarabien skuggar tätt i den föga hedervärda tabellen.
Enligt Open Doors sitter det i dag mellan 50 000 och 70 000 kristna i Nordkoreas fängelseläger, varav många utsatts för tortyr. Situationen förvärrades under 2006 i förhållande till året dessförinnan. I takt med att Nordkorea allt mer öppet visat sina kärnvapenambitioner, har omvärlden ökat pressen på Kim Jong-Ils regim. Det har i sin tur lett till att det inhemska trycket på de kristna blivit hårdare, eftersom de ses som ett hot mot den inre stabiliteten, skriver Open Doors i rapporten.
Saudiarabiens andraplats på listan är nog heller ingen överraskning. Landet saknar helt enkelt religionsfrihet. Det är belagt med dödsstraff för en muslim att byta religion, och kristna gästarbetare från exempelvis Filippinerna och Östafrika kan inte ens samlas riskfritt i hemmen för att be.
I tre länder noterades en förbättring: Marocko, Indonesien och Nepal. I det sistnämnda fallet har landet övergivit sin status som hinduiskt kungadöme, efter en ändring i grundlagen i samband med fredsprocessen.
Både Uzbekistan och Eritrea nämns som exempel på länder som sett förtrycket öka under perioden. I det förstnämnda landet har situationen stadigt förvärrats sedan maj 2005, då oroligheter i Andizjan fick polisen att skjuta ihjäl det som enligt ögonvittnen var flera hundra människor, men som myndigheterna anger till 180.
I Eritrea sitter enligt Open Doors runt 2 000 kristna inlåsta i fängelser, militärläger och polisstationer över hela landet.

Listans tio-i-topp ser ut så här:
Nordkorea
Saudiarabien
Iran
Somalia
Maldiverna
Jemen
Bhutan
Vietnam
Laos
Afghanistan

Inga kommentarer: