Pastor Huovinen frikänd!

För några veckor sedan bloggade jag om pastor Leena Huovinen, som har blivit anmäld till Helsingfors domkapitel för att enligt uppgift ha välsignat ett registrerat partnerskap. Idag avgjorde domkapitlet ärendet, och i sitt beslut frikände de henne fullkomligt.
Det är glädjande, men inte särskilt överraskande. Det Huovinen har gjort var inte en offentlig förrättning av en välsignelse av partnerskap - något som inte vore möjligt enligt kyrkans nuvarande regler - utan en privat förbön för två människor. Att reglerna f.n. är i jäsningstillstånd är förstås irrelevant, eftersom hennes handling skedde redan tidigare.
Något direkt prejudikat är detta inte i förhållande till den klagan som Borgå domkapitel har att ta ställning till. Däremot är det nog en indikator på vilken trenden i kyrkan är för tillfället. De konservativa försöker med näbbar och klor slåss för sin åsikt, och när de inte når sitt mål genom diskussion, tar de till juridiskt trixande. Först blev ärkebiskop John Vikström anmäld, sedan biskop Wille Riekkinen och så pastorerna Leena Huovinen, Tomas Ray och Karl af Hällström. Vem är härnäst, månne?
Gör de detta för att folk inte skall våga bekänna färg? Det kunde vara en möjlig förklaring. De vill inte att allmänheten skall märka hur få de egentligen är, för då skulle deras högljuddhet lättare sättas i perspektiv…

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du är tuff som orkar stå på dej. Andra tycks också vilja stå på dej har jag vederfarits. Konstig värd vi lever i. Fattar inte vad som händer inom kyrkan. Min Gud är förstående, mild och förlåtande.

Anonym sa...

bra. känner mig förresten friskare idag.

Anonym sa...

Att den extremistiska falangen av de konservativt kristna i Finland består av rätt få personer är rätt naturligt. Så ser startfasen ut för de flesta extremistiska rörelser. Här är det dock viktigt att majoriteten av oss kristna, och även andra, är på vår vakt. Kampanjen mot de homosexuella är bara en del i deras budskap. De kreationister som verkar för tex. intelligent design är bara ett exempel på hur man inte tvekar att sätta lögnen i system då man försöker ge sken av att religiösa uppfattningar kan verifieras på ett vetenskapligt hållbart sätt.

Anonym sa...

.därför är det viktigt att de som tänker annorlunda - och förhoppningsvis är i majoritet - hörs och syns och ständigt reagerar på konservativa, bakåtsträvande och omänskliga påhopp som kränker människovärdet.

De som förnekar fakta i trons namn skall inte förbli oemotsagda.