Kp-skörden denna vecka

Dagens nummer av Kyrkpressen (6/07) innehöll ett par insändare om homosexualitet och välsignelse av partnerskap. De kom från vardera hållet, vilket ju var intressant.
Pastor Ulf Emeleus, en av de mest svartvita "ingenjörsteologer" (som applicerar ingenjörens tekniska “on-off”-tänkande också på sitt religiösa tänkande) som jag känner, uttalar sig naturligtvis ytterst negativt om homosexualitet med de vanliga argumenten - det är mot naturen, Gud fördömer etc. - och med slutklämmen
“Präster missbrukar och sviker sin kallelse att tjäna Gud genom att välsigna dessa partnerskap, som Gud fördömer.”
OK, klara besked. Tack för det.
Rauno Aho från Helsingfors anfaller tanken om att homosexualitet skulle vara onormalt genom att jämföra med vänsterhänthet, rödhårighet, extrem mängd av eller brist på intelligens och stark gudstro, vilka också alla är onormala.
“Men normalitet är ett värde i sig endast i ett samhälle som stöter ut alla avvikande.”
Bra sagt!
Ahos slutkläm förstår jag dock inte riktigt:
“För övrigt är det väl så att det senast in extremis framstår som nödvändigt att lägga av en sexuell inriktning som hör den pubertala självförälskelsen till.”
Öh? Är det homosexualiteten han menar, eller något annat? Det blir oklart för mig.
Kankkonens skriverier förbigår jag helst med tystnad.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är nog så pass onormala så vi förstår inte heller slutklämmen :)

Anonym sa...

Aja baja, inte jämställa oss ingenjörer med enfaldiga homofober. :)

Kalle af sa...

Det var inte det jag gjorde. Jag sade att den som tar en modell och använder den på ett område där den inte passar, är enfaldig. Vissa ingenjörer som blir teologer gör så.

De är dock undantag - de flesta förstår förstås att skillnaden mellan teologi och teknologi är större än två bokstäver...

Anonym sa...

Jag förstod det där senare citatet som att om man en gång ska föra en klappjakt på avvikande sexualitet och kärlek, så bör man inte heller tillåta den narcissistiska självkärleken, som tydligen enligt skribenten är särskilt framträdande i unga år. Älska dig själv, men inte för mycket, alltså. Men det kan hända att jag missförstod alltihop...

Anonym sa...

Pastori Ulf Emeleusta varmaan ilahduttaisi kuulla, että maailmassa on nyt ainakin yksi mies ("tunnet" tapauksen) joka on tullut siihen tulokseen, että hän on täysin heteroseksuaalinen. Kirjoitin aiheesta blogissani.

Kalle af sa...

Yvonne:
Hmm... Jag vet inte om det blev så mycket klarare...

Linnea:
Niinpä, Ted Haggard. Todella naurettava ajatus että pystyisi "eheytymään" lainkaan, saati kolmessa lyhyessä viikossa!

Anonym sa...

“Präster missbrukar och sviker sin kallelse att tjäna Gud genom att välsigna dessa partnerskap, som Gud fördömer.”
Jag håller fullständigt med citatet ovan. Kyrkan kan välsigna vem som helst men det är endast GUD som verkställer välsignelsen. Gud välsignar aldrig något som strider mot HANS ord oberoende hur mycket kärlek det finns mellan dem. Jesus sa "Av frukten känner man trädet". Vilka frukter skördar kyrkan i finland och svenska kyrkan...? När Människorna vänder Gud ryggen kan han ochså ta bort sin välsignelse.

Anonym sa...

Jag förstod inte heller Ahos slutkläm...men tolkade den lite som Yvonne...men narcissistisk självkärlek förekommer knappast mer i unga år. Det är väl mer ett bestående personlighetsdrag. Jag har trott att i ungdomen älskar man sig minst själv men lär sig så småningom att acceptera sig själv....