Homopräst sade upp sig

I oktober bloggade jag om att både Stockholms domprost Åke Bonnier och prästen Niklas Olaison har blivit anmälda för Stockholms domkapitel för en text i en tidning som domkyrkoförsamlingen ger ut. Dagen (15.11.07) berättar om domkapitelsutslaget.
Domkapitlet fastslog i ett beslut vid ett sammanträde nyligen att Olaissons bibeltolkning inte stämmer överens med gängse tolkningstraditioner inom Svenska kyrkan men att han har sin rätt att fritt uttrycka sin tolkning av vissa bibeltexter.
Även tidningens ansvarige utgivare, domprosten Åke Bonnier anmäldes till domkapitlet. Domkapitlet anser att Bonnier förtjänar "viss kritik" för att inte ha låtit flera tolkningstraditioner komma till uttryck i tidskriften. Det skulle han ha gjort, för att "motverka risken för att artikeln skulle få oönskade effekter", skriver domkapitlet.
Olaisons tolkningar kan ses som kontroversiella, men han kommer med ett fräscht och utmanande tänkesätt som det är värt att lugnt fundera kring. Att så inte skedde, utan vissa element i stället skrek i högan sky och kom med dk-anmälan mot Olaison, måste ha varit en bidragande faktor till att han har valt att säga upp sig från sin tjänst i Stockholms domkyrkoförsamling och nu har återgått till Botkyrka församling utanför Stockholm där han tidigare har arbetat.

Inga kommentarer: