Notiser från media

När jag surfar bland medierna hittar jag ibland omfattande nyheter som jag gärna delar med mina läsare. Ibland är skörden bara små notiser eller enstaka artiklar som behandlar mindre händelser, men som ändå kan ha ett visst intresse. Här är nu några sådana notiser.
Heathyre Farnham (16 år), en tiondeklassist i Spencer, New York, USA, var klädd i en t-skjorta med texten "Gay? Fine by me". Eftersom skolan har en regel om att man inte får ha "disruptive" (ung. störande, uppviglande) klädsel eller frisyr (!) i skolan, skickade rektorn hem henne. Rektorn ansåg att Heathyre framhävde sin sexuella läggning, vilket är intressant, eftersom hon är hetero. Men det verkar som om andan i Spencer har teokratiska drag, vilket gör att det är svårt för hbt-personer att "komma ut", vilket i sin tur leder till lidande. Därför är milda manifestationer, som Heathyres t-skjorta, säkert nyttiga.
10th-grader sent home for pro-gay T-shirt (Advocate News 27.9.07)
I Belfast på Nordirland har en kyrka som tillhör Free Presbyterian Church blivit nedklottrad med anti-protestantiska och pro-gay slagord. Free Presbyterian Church grundades på 1950-talet av Ian Paisley, en av de mest prominenta protestantiska politikerna under de senaste decennierna. Paisley har också varit synlig i olika kampanjer mot s.k. "sodomi".
Jag beklagar naturligtvis Paisleys åsikter om (bl.a.) homosexualitet, men samtidigt tar jag avstånd från vandalism av det här slaget. Det är inte ett särskilt fruktbart sätt att föra debatt. Å andra sidan är det betydligt bättre än skarpskyttar och bombdåd, som för inte så länge sedan var gängse metod på Nordirland...
Homophobic church hit by pro-gay vandals (PinkNews 16.10.07)
Församlingen Myers Park Baptist Church i Charlotte, North Carolina, USA, har blivit utesluten från sitt samfund, North Carolina Baptist Convention, för att villkorslöst ha tagit emot hbt-medlemmar. Samfundet tillåter homosexuella medlemmar, men först efter att de har omvänt sig.
NC Baptist Church Facing Expulsion Over Gay Inclusion (365gay 12.11.07)
NC Baptist Convention Votes to Expel Church for Welcoming LGBT Congregants (GayWired 14.11.07)

Inga kommentarer: