Kp om seminarierna

Kyrkpressen 49/07 (5.12.07) rapporterar från partnerskapsseminariets presskonferens (detta nummer finns ännu inte på nätet). Artikelns rubrik är kort och koncis; vad säger ni om "Partnerskapsdiskussionen delar folket både inom och utom kyrkan"? En treraders rubrik - inte illa!
Rapporten är saklig och bra. Arbetsfördelningen på Kp verkar ibland lite genomskinlig - de skickar Sofia Torvalds till partnerskapsseminariet, medan Kristina Fernström får intervjua Halvar Sandell. Det bara slog mig; men det är förstås en bisak.
Ärkebiskop Jukka Paarma säger att norska kyrkans beslut (som jag bloggade om för en tid sedan) är "en dålig kompromiss", vilket man lätt kan hålla med honom om. "Vi strävar efter att uppnå en gemensam praxis," säger ärkebiskopen vidare. Det betyder förstås att det tar sin tid innan frågan har stötts och blötts i många olika fora, men när det är gjort kanske man kan uppnå något slag av koncensus.
Så där som i kvinnoprästfrågan, ni vet...
Besluten kommer knappast att fattas på basen av gallupar, men sådana kan vara intressanta att spekulera kring ändå - eller underhållande, åtminstone. En sådan presenterades på seminariet.
Tydligen är 45 % av finländarna emot kyrklig välsignelse av registrerat partnerskap, medan 40 % är för. På frågan om homosexuella präster skall tillåtas registrera sitt parförhållande är 42 % mot och 41 % för. Det väger alltså mycket jämnt i båda frågorna.
Det bör noteras att de som svarade representerade alla finländare, inte bara kyrkans medlemmar.
Som bekant bloggar jag om partnerskapsseminarierna.

Inga kommentarer: