Gåvor åt den som har allt eller inget

Kerstin Lindén påminner oss på sin blogg (7.12.2007 10:38:19) om möjligheten att ge etiska julklappar till varann. Speciellt praktiskt är det när man vill ge något åt någon som redan har allt - för då kommer det till någon som har inget!
För den som föredrar miljömedvetenhet kan ett besök på Lukas Romsons blogg vara intressant.
Servicecentralen för utvecklingssamarbete (Kepa) har på sin hemsida en lista (på finska) över organisationer som förmedlar sådana gåvor.
Där finns t.ex. Kyrkans utlandshjälp med sin "Annorlunda gåva". Gåvorna varierar i prisklass mellan 5 € (en skoldräkt) och 3900 € (ett klassrum), och på listan ryms bl.a. ett yrke (250 €), fem grisar (55 €), femton trädplantor (15 €), rent vatten (25 €) och förra årets hit - en get (30 €)!
World Vision har liknande gåvor - med vissa variationer. De som jag noterade speciellt var elva marsvin för 55 €, en ko för 400 € och en korrigeringsoperation för omskurna kvinnor (550 €). Om man kan skramla ihop så mycket pengar, låter det sistnämnda väldigt bra!
Också Finska missionssällskapet har dylik verksamhet.
På Kepas lista finns också många andra goda organisationer. Det är bara att välja och vraka! Och så slipper man ju svettas i överfulla varuhus nu i december...

5 kommentarer:

Stina sa...

Och så finns det De hemlösas hundars vänner att stödja för dom som gillar hundar och vill dom väl, glömm ej bort det.
Du gör reklam här ser jag, det måste ju jag också få göra, alla har vi våra egna intressen. Och det är ju veckans blogg, så det passar bra, säg det åt din Kerstin. Då blir Jenny jätteglad, och man ska ju glädja sina medmänniskor och vara snäll när det är jul

Kalle af sa...

Att jag gör reklam på min blogg betyder väl inte automatiskt att du får göra reklam på min blogg - fast nog på din egen?

Sådär principiellt sett, alltså; jag håller med om att Hemlösa hundar är en bra grej att stöda. Var och en väljer förstås själv.

Stina sa...

Ja, men jag är hjälpsam när det gäller den där bloggen, för jag råkar tycka om hundar, dom kan man lita på i alla situationer. Du kommer ingen väg med mig. Jag har mina åsikter och du din samma sak gäller det när man stöder nån.

Kerstin sa...

Kalle och Stina! Ni har nog en viss hängivenhet för utsatta mänskor och djur gemensamt! :-)

Stina sa...

Ja, Kerstin, jag tror det. Vi är raka motsatsen till varandra, somliga har sitt, och jag har mitt, men vi arbetar båda två med något bra.